Nederland kleurt volledig rood op Europese coronakaart

Laatste nieuws coronacrisis In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus van donderdag 28 oktober is gesloten. Volg het laatste nieuws in het nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Suriname bereikt vaccinatiegraad van 50 procent

Meer ziekenhuizen schalen reguliere zorg af door toename aantal coronapatiënten

In meerdere regio’s hebben ziekenhuizen besloten om de reguliere zorg af te schalen door een toename van het aantal nieuwe coronapatiënten. Het gaat in ieder geval om ziekenhuizen in Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. De toegenomen druk komt onder meer door een tekort aan zorgmedewerkers en een combinatie van toenemende Covid-zorg en planbare zorg.

In de regio Den Haag stoppen zeven ziekenhuizen voorlopig met het inhalen van uitgestelde operaties. Dat schrijft Omroep West donderdag. Ook ziekenhuizen in Gelderland nemen maatregelen. Het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem zegt al vijftien coronapatiënten op officieel veertien IC-bedden te hebben — het gaat een extra bed voor een coronapatiënt vrijmaken op de verpleegafdeling. Ook het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem vergroot de capaciteit voor coronapatiënten terwijl het Tielse Riviereland coronapatiënten naar andere ziekenhuizen doorstuurt. Het Winterswijkse Streekziekenhuis Koningin Beatrix richtte eerder deze week een nieuwe corona-afdeling op met acht bedden.

Ook in Noord-Brabant zien ziekenhuizen een toename van het aantal nieuwe coronapatiënten. In die provincie wordt volgende week 5 tot 10 procent van de geplande reguliere zorg afgezegd, vooral knie- en heupoperaties. Dat bevestigt het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) van de samenwerkende ziekenhuizen in Noord-Brabant donderdag naar aanleiding van berichtgeving door Omroep Brabant.

Verder komt het plan van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg om ook in het weekend te opereren in gevaar door een toename van het aantal nieuwe coronapatiënten. Het ziekenhuis wil vanaf november ook op zaterdagen en zondagen opereren om op die manier zo’n vijfduizend uitgestelde operaties in te halen. Hiervoor zijn IC-bedden nodig voor patiënten die moeten herstellen van hun operatie. Als de stijging van het aantal nieuwe coronapatiënten op de IC doorzet, gaat dit inhaalplan echter niet door.

Het Isala-ziekenhuis in Zwolle besloot eerder deze maand, als eerste ziekenhuis in een half jaar, operaties af te zeggen vanwege een toename van het aantal nieuwe coronapatiënten.

Een saturatiemeter bij een coronapatiënt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Foto Sem van der Wal/ANP

Weer toename positieve tests, ruim 400 meer dan op woensdag

Tussen woensdag- en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7.717 meldingen van positieve coronatests binnengekomen, 431 meer dan het etmaal daarvoor.

Ook zijn er vijftien nieuwe coronasterfgevallen geregistreerd, twee minder dan tussen dinsdag- en woensdagochtend. Het aantal positieve tests dat dagelijks bij het RIVM wordt gemeld, vertoont de afgelopen weken een flinke stijging. Zo registreerde het RIVM in de laatste weken van september dagelijks nog tussen de 1.300 en 2.000 positieve tests per dag. Ook in de ziekenhuizen is een toename van het aantal coronapatiënten te zien. Momenteel liggen er 944 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 85 meer dan woensdag.

Vanwege de verslechterde coronasituatie heeft het demissionaire kabinet het Outbreak Management Team om een spoedadvies gevraagd. Komende dinsdag geven demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en premier Rutte (VVD) weer een persconferentie over de coronamaatregelen.

Opnieuw flinke toename coronapatiënten in ziekenhuizen

Op donderdagmiddag liggen er 944 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 85 meer dan woensdag. Dat blijkt uit cijfers die het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van deze patiënten liggen er 203 op de intensive care, drie meer dan woensdag. Op reguliere ziekenhuisafdelingen steeg het aantal opgenomen coronapatiënten donderdag naar 741, dat zijn er 82 meer dan een etmaal eerder.

Het weekgemiddelde van het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten op deze verpleegafdelingen ligt sinds vandaag boven de 100 per dag, namelijk op 107. Dat is het moment waarop het risiconiveau van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’ gaat en nieuwe maatregelen nodig zijn, liet het kabinet medio september weten. Wat betreft de IC’s ligt die grens op een weekgemiddelde van 25 per dag, maar dat cijfer schommelt al een paar dagen rond de 17.

OMT komt vandaag met advies, welke maatregelen kunnen we verwachten?

Vandaag komt het Outbreak Management Team (OMT) met een advies over het coronabeleid om de oplopende besmettingen tegen te gaan. Het OMT en demissionaire kabinet buigen zich over de vraag of de maatregelen zich vooral moeten richten op ongevaccineerden, of moet de samenleving als geheel zich weer beter aan de gedragsregels houden? Het ligt voor de hand dat de coronapas vaker zal worden gevraagd.

Lees ook: Welke maatregelen kunnen we verwachten? Meer inzet van coronapas ligt voor de hand

Nederland kleurt volledig rood op Europese coronakaart

Alle twaalf Nederlandse provincies kleuren donderdag rood op de geactualiseerde Europese coronakaart van het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). De kleurcode geeft het op een na hoogste risiconiveau voor reizigers weer. Rood staat gelijk aan gemiddeld 200 tot 499 besmettingen per 100.000 inwoners. Ook Duitsland is volledig rood; een groot deel van België is zelfs ingeschaald in het hoogste risiconiveau en is nu donkerrood.

Het ECDC werkt het overzicht wekelijks bij op basis van de besmettingscijfers per land. Vorige week kregen de vier provincies Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen nog de oranje kleurcode. De afgelopen weken nam het aantal besmettingen toe, waardoor Nederland steeds donkerder kleurde op de kaart. Begin september was de situatie nog slechter en waren enkele provincies helemaal donkerrood.

EU-lidstaten kunnen op basis van het Europese overzicht van risiconiveaus de reisadviezen bepalen. Zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag bekend het advies voor Italië — dat overwegend oranje en groen kleurt — is versoepeld. Dat betekent dat reizigers bij terugkeer uit Italië geen coronabewijs meer hoeven te tonen. Ook de adviezen voor Brazilië en Israël zijn versoepeld.

Winkelend publiek in het centrum van Den Haag. Foto Peter Hilz/ANP

Nieuw-Zeeland opent voorzichtig de grenzen

De regering van Nieuw-Zeeland is van plan de grenzen van het land voorzichtig te openen. De verplichte hotelquarantaine wordt teruggebracht van veertien naar zeven dagen. Reizigers vanuit een aantal Pacifische eilanden hoeven bij aankomst in Nieuw-Zeeland helemaal niet meer in quarantaine. De versoepelingen gelden voorlopig alleen voor staatsburgers.

De Nieuw-Zeelandse landsgrenzen zijn sinds het begin van de pandemie hermetisch gesloten. Alleen staatsburgers mogen naar het land reizen en moeten bij aankomst verplicht in quarantaine. Omdat er slechts een beperkt aantal quarantaineplekken beschikbaar is, wachten veel Kiwi’s nog altijd op hun kans om naar huis terug te keren.

Als 90 procent van de bevolking gevaccineerd is, worden naast staatsburgers ook buitenlandse reizigers weer toegelaten. Zij moeten waarschijnlijk nog wel in thuisquarantaine bij aankomst. De verwachting is dat de grenzen in het eerste kwartaal van 2022 verder open gaan.

Antidepressivum verlaagt kans op ziekenhuisopname door Covid-19

Het antidepressivum fluvoxamine kan mogelijk gebruikt worden voor de behandeling van coronapatiënten. Een onderzoek in Brazilië wees uit dat het middel de kans op lange ziekenhuisopnames voor mensen met Covid-19 met een derde kan verminderen.

Noord- en Zuid-Amerikaanse wetenschappers hebben het middel toegediend aan 741 coronapatiënten in Brazilië, 79 van hen (ruim 10 procent) moesten vanwege de coronabesmetting in het ziekenhuis worden opgenomen. Een controlegroep van 756 coronapatiënten kreeg een placebo, van hen belandde 15,7 procent (119 patiënten) in het ziekenhuis. De studie, die is gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Global Health, concludeert dat toediening van het antidepressivum leidde tot een daling van 32 procent van het aantal ziekenhuisopnames.

Het middel, dat ontstekingsremmend werkt, wordt normaal gesproken gebruikt om psychische aandoeningen zoals depressies en stoornissen te behandelen. Omdat Covid-19 een overreactie van het immuunsysteem kan veroorzaken, lijkt fluvoxamine inzetbaar als behandeling voor coronapatiënten.

De onderzoekers benadrukken dat verder onderzoek nodig is omdat fluvoxamine niet op de lijst van essentiële medicijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat. Ook kan het middel verslavend zijn.

Europees Parlement vanaf volgende week alleen nog toegankelijk met coronabewijs

Europarlementariërs en EU-personeel mogen vanaf komende woensdag de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg alleen nog betreden op vertoon van een coronabewijs. De maatregel bestond al voor bezoekers, maar wordt nu uitgebreid. Reden is het oplopende aantal coronabesmettingen in meerdere EU-landen, waaronder Nederland en België.

Voor Europarlementariërs betekent dit dat zij gevaccineerd of genezen moeten zijn, of zich recentelijk negatief hebben laten testen op het coronavirus. Tijdens vergaderingen droegen zij de afgelopen tijd al mondkapjes om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Op Twitter reageert Europarlementariër voor de SGP Bert-Jan Ruissen verbolgen op het besluit. Volgens hem is het „dieptriest” en behoort het Europees Parlement als „huis van de democratie” toegankelijk te blijven voor ieder. Hij noemt het „een nieuwe stap naar vaccinatiedwang”.

Twitter avatar hjaruissen Bert-Jan Ruissen Dieptriest dat men alleen in het Europees Parlement kan werken met een #coronapas. Een volstrekt verkeerd voorbeeld. Dit huis van de democratie moet goed toegankelijk zijn voor iedereen.
Dit is nieuwe stap naar #vaccinatiedwang: als SGP waarschuwden we al bij besluit coronapas. https://t.co/aoZF4R8HhB

Ruim 7.300 positieve coronatests en 17 sterfgevallen

In de afgelopen 24 uur zijn bij het RIVM 7.301 meldingen binnengekomen van positieve coronatests. Dit is het hoogste aantal sinds 19 juli en ligt flink hoger dan dinsdag. Toen meldde het instituut 5.791 positieve tests.

Het aantal positieve testuitslagen nam de afgelopen dagen flink toe: de afgelopen zeven dagen steeg het aantal positieve coronatests met 50 procent ten opzichte van de week ervoor, zo bleek dinsdag uit cijfers van het RIVM.

Verder kreeg het instituut zeventien meldingen van sterfgevallen als gevolg van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus veroorzaakt wordt. Deze mensen hoeven niet per se in de afgelopen 24 uur overleden te zijn, meldingen komen soms vertraagd binnen bij het RIVM.

Lichte toename aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen woensdag 859 patiënten met Covid-19, tien meer dan de dag ervoor. Dat blijkt uit woensdag bekendgemaakte cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De stijging van het totaal aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is een stuk lager dan dinsdag, toen was er een toename van 122 coronapatiënten.

Op de reguliere afdelingen liggen woensdag 695 coronapatiënten, twee meer dan dinsdag. Het aantal patiënten op de intensive care is gestegen naar 200. Dat zijn er acht meer dan een dag eerder.

VWS onderzoekt mogelijke hack van QR-sleutels na opduiken van code van ‘Adolf Hitler’

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoekt samen met andere Europese landen of en welke geheime sleutels van QR-codes zijn gestolen. Dat bevestigt VWS woensdag aan NRC na berichtgeving van RTL Nieuws over een opgedoken geldige QR-code op naam van Adolf Hitler. VWS sluit uit dat de Nederlandse geheime sleutel is gehackt. Volgens een woordvoerder is de Nederlandse geheime sleutel zeer goed beveiligd.

RTL Nieuws schrijft dat de QR-code van Adolf Hitler door een cybercrimineel is verspreid. Die zou willen laten zien dat hij elke gewenste QR-code kan maken. Hij zou bewijs hebben laten zien van QR-codes uit Frankrijk en Polen. Aangezien het om Europese codes gaat, zijn deze ook in Nederland geldig.

VWS ontkent dat het onderzoek doet „naar één specifieke code”. Het onderzoekt met andere landen het vermeende sleutellek. Het ministerie is sinds woensdag op de hoogte van „de geruchten” en wil niet zeggen met welke landen het onderzoek doet. Over de code op naam van Adolf Hitler zegt de woordvoerder dat het niet duidelijk is of het om een hack gaat of dat het om fraude gaat. Bij dat laatste worden QR-codes van burgers via Telegramgroepen verkocht aan mensen met overeenkomstige voorletters en geboortedatum.

RTL Nieuws stelt dat als de sleutels van landen als Frankrijk en Polen inderdaad gestolen zijn, „alle QR-codes van die landen opnieuw moeten worden uitgegeven”. Op dat scenario wil VWS wil nog niet vooruitlopen. „Er zijn mensen in de wereld die echt Adolf Hitler heten”, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Dit zijn de vier effecten van de coronapas

Horecabezoekers laten hun QR-code in de CoronaCheck-app zien. Foto Remko de Waal/ANP

Nog altijd onduidelijkheid over toelating niet-gevaccineerde tennissers Australian Open

Moeten proftennissers komende januari wel of niet gevaccineerd zijn om mee te kunnen doen aan de Australian Open? De toernooiorganisatie en Australische overheden hebben daar nog geen overeenstemming over bereikt.

Vorige week zei minister van Immigratie Alex Hawke dat niet-volledig gevaccineerde tennissers niet welkom zijn op de Australian Open. Vervolgens kondigde de Australische premier Scott Morrison aan dat ze toch wel mee mogen doen, mits ze twee weken in quarantaine gaan. „Wij willen vooraanstaande evenementen organiseren in dit land, veel banen hangen daarvan af. We willen de wereld laten zien dat Australië open is”, gaf hij als reden.

Daniel Andrews, premier van de deelstaat Victoria waar het grandslamtoernooi wordt gespeeld, heeft woensdag echter laten weten fel tegen een deelname van niet-volledig gevaccineerde tennissers te zijn. Andrews: „Mijn regering zal voor geen enkele niet-gevaccineerde speler een uitzondering maken. Ik kan niet van het publiek en de toernooimedewerkers eisen dat ze zich laten vaccineren als de spelers niet zijn ingeënt.”

De Australische grenzen zijn sinds het begin van de pandemie in dat land gesloten, hoewel autoriteiten wel uitzonderingen maken. Victoria is de door corona zwaarst getroffen deelstaat in Australië. In hoofdstad Melbourne, waar de Australian Open plaatsvindt, zijn al zes lockdowns van kracht geweest. Het tennistoernooi wordt standaard in de laatste twee weken van januari; de afgelopen editie werd vanwege de gevolgen van de pandemie enkele weken verlaat en vond plaats in februari.

Novak Djokovic won in februari de Australian Open van 2021, door Daniil Medvedev te verslaan in de finale. Foto Loren Elliott/Reuters

Recordaantal dagelijkse coronabesmettingen in Bulgarije

Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in Bulgarije is van dinsdag op woensdag met een record van 6.813 gevallen gestegen. Dat melden internationale persbureaus. Ook overleden er in hetzelfde tijdsbestek 124 mensen aan corona.

In Bulgarije is minder dan 16 procent van de bevolking deels of volledig gevaccineerd, het laagste percentage van alle landen in de Europese Unie. In het Oost-Europese land wonen ongeveer 6,9 miljoen mensen.

Veel Bulgaren zijn sceptisch over het vaccinatieprogramma in hun land. Het wantrouwen richting de Bulgaarse overheid is groot, en ook misinformatie en tegenstrijdige beweringen van politici en experts in aanloop naar de parlementsverkiezingen van aankomende november maken dat inwoners zich niet laten vaccineren.

‘Iedereen die niet gevaccineerd is zal corona krijgen’

Iedereen die niet gevaccineerd is raakt onvermijdelijk besmet met het coronavirus. Dat stelde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), dinsdagavond in het tv-programma Jinek. Om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden is het nodig om al die besmettingen niet tegelijk plaats te laten vinden. „Als je voor iedereen zorg beschikbaar wilt houden, een kankerpatiënt of een coronapatiënt, dan moeten we iets doen aan het totale aantal coronapatiënten die in de winter binnen gaan komen”, zegt Kuipers.

Kuipers vindt dat aanvullende coronamaatregelen nodig zijn, maar vindt het moeilijk te bepalen welke. „Als 87 procent van de bevolking gevaccineerd is, dan moet je gaan zoeken naar wat je kan gaan doen. Want alles weer helemaal dicht, dat is iets wat we niet moeten willen.” Gerichte maatregelen voor gemeenten waar veel besmettingen zijn en de vaccinatiegraad laag is, vindt Kuipers een optie. „Ik hoorde een dominee uit Staphorst aangeven dat hij het eigenlijk niet onredelijk vond om de uitvoeringen van het koor niet door te laten gaan en ook de kerkdiensten online te doen”, aldus Kuipers. Staphorst is zo’n gemeente waar veel nieuwe besmettingen zijn en relatief weinig mensen gevaccineerd.

Welkom in dit blog

De redactie van NRC houdt in dit blog het laatste nieuws bij over de coronacrisis in Nederland en in het buitenland. Op woensdag 27 oktober is dit blog geopend.

Lees hier het coronablog van 26 oktober terug