SP royeert tientallen leden, onder wie kandidaat-voorzitter Hardam

Vertrek De SP zet leden die ook lid zijn van de jongerenbeweging Rood uit de partij. Kandidaat-voorzitter Tijs Hardam is dinsdag geroyeerd, net als lokale bestuurders van de partij.
Hardam (midden) in debat met partijvoorzitter Jannie Visscher.
Hardam (midden) in debat met partijvoorzitter Jannie Visscher. Foto: Olivier Middendorp

De SP heeft tientallen jongeren geroyeerd vanwege hun lidmaatschap van jongerenbeweging Rood. Ook kandidaat-voorzitter Tijs Hardam is uit de partij gezet. Dat laat hij dinsdag weten aan NRC. Hardam was namens het Marxistisch Forum kandidaat voor het SP-voorzitterschap. Lidmaatschap van Rood is in strijd met de partijstatuten. Naast Hardam zijn ook de Utrechtse SP-lijstrekker Floris Boudens en het Statenlid Michel Eggermont uit de partij gezet. In totaal zijn 33 leden geroyeerd.

Lees ook: SP is opstandige leden ‘liever kwijt dan rijk’

Voor zijn royement dong Hardam mee naar een plek in het SP-bestuur en daagde hij samen met Eggermont de huidige voorzitter Jannie Visscher en secretaris Arnout Hoekstra uit voor een plek in het bestuur. Eggermont was betrokken bij het Marxistisch Forum en is daarom uit de partij gezet. Boudens is lid van Rood.

Kritische leden beschouwen de royementen als een heksenjacht en een poging om van lastige leden af te komen. „Jammer dat de leden van de SP niet meer de kans krijgen om op mij als voorzitter te stemmen. Men is doodsbang voor een andere koers. Ik laat me niet zomaar wegwerken”, reageerde Hardam zelf op zijn gedwongen vertrek.

De SP tolereert dubbele lidmaatschappen niet en wil dat leden van de jongerenpartij zich schikken in de partijkoers. Wie dat weigert, hangt een vertrek boven het hoofd. De SP stuurde eerder een brief naar tientallen leden om een keuze te maken: de partij vindt dat de jongerenbeweging te radicaal opereert. Het is niet duidelijk of het bij 33 royementen blijft of dat het aantal zal toenemen.

Breuk

De jongerentak en de SP-partijtop liggen al langer overhoop over onder meer de politieke koers, democratische spelregels en omgangsnormen binnen de partij. In juni besloot de partijraad om de banden met Rood door te snijden en financiële steun te stoppen. De opvattingen van de jongerenpartij en de SP zouden te veel van elkaar afwijken. Zo zou Rood in ogen van de partijtop te veel flirten met communistisch gedachtegoed.

Lees ook: Conflict met de SP-jongeren splijt de partij

Het Marxistisch Forum (MF) is een discussieplatform zonder ledenstructuur dat er voor pleit dat de SP een linksere koers volgt. Veel leden zien MF en Rood als verenigingen binnen de SP, maar de partij zelf ziet de organisaties als politieke partijen. De huidige royementen vanwege betrokkenheid of lidmaatschap bij Rood of het MF hebben grote consequenties voor de afdelingen Utrecht, Rotterdam en Amsterdam, waar tientallen leden actief zijn.