Proces in München

Duitse IS-vrouw krijgt 10 jaar cel voor onder meer dood van 5-jarig jezidimeisje

Irak De man van Jennifer W. ketende een jezidi-meisje vast in de brandende zon, waarna het kind stierf van de dorst. W. zou niets hebben gedaan om het meisje te helpen.

Een Duitse IS-vrouw die een vijfjarig jezidimeisje bewust zou hebben laten omkomen van de dorst in Irak, is maandag veroordeeld tot tien jaar celstraf. Een rechtbank in München heeft Jennifer W. schuldig bevonden aan lidmaatschap van een terroristische organisatie, het plegen van misdaden tegen de menselijkheid, poging tot het plegen van oorlogsmisdaden en medeplichtigheid aan poging tot moord. Dat melden Duitse media. Justitie had levenslang geëist.

De dertigjarige vrouw uit de Duitse deelstaat Nedersaksen reisde in 2014 af naar Irak. Daar sloot ze zich aan bij Islamitische Staat en trouwde ze met een IS-strijder. Het echtpaar hield een jezidivrouw als slaaf, wier vijfjarige dochter in 2015 is overleden – volgens de rechtbank door toedoen van W. en haar echtgenoot. De man zou het meisje buiten in de brandende zon hebben vastgeketend.

W. moest „van meet af aan” hebben geweten dat het kind in levensgevaar verkeerde, maar ze „deed niets om het meisje te helpen”, aldus een van de rechters. Integendeel: W. spoorde haar man aan tot actie. Het kind stierf van de dorst. Met haar IS-lidmaatschap steunde W. de „uitroeiing van de jezidireligie” en de „slavernij van het jezidivolk”, aldus de rechtbank, die haar ook straft voor lidmaatschap van een terreurgroep.

W. werd in 2018 op doorreis naar Syrië gearresteerd. Ook haar (inmiddels ex-)man zit vast. Hij staat in Frankfurt terecht wegens onder meer genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Het begin van het proces was in 2019 wereldnieuws. Dat kwam mede doordat mensenrechtenadvocaat Amal Clooney, de echtgenote van de Amerikaanse acteur George Clooney, deel uitmaakte van het team dat de moeder van het jezidi-meisje representeerde. Ook Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 2018, Nadia Murad, heeft zich uitgesproken over de zaak. Ze noemde de vervolging van W. eerder „geweldig” en „belangrijk voor alle jezidi-overlevenden”. (NRC)