Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in fossiele brandstoffen

Duurzaamheid Volgens het ABP gaat het in totaal om een belegd vermogen van ruim 15 miljard euro. Dat is bijna 3 procent van het totale pensioengeld dat ABP belegt.
In mei werd door verschillende klimaatgroepen actie gevoerd om ABP op te roepen om investeringen in de fossiele industrie terug te trekken.
In mei werd door verschillende klimaatgroepen actie gevoerd om ABP op te roepen om investeringen in de fossiele industrie terug te trekken. Foto Joris van Gennip/ANP/Hollandse Hoogte

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) stopt met beleggen in fossiele brandstoffen. Het fonds verwacht in het eerste kwartaal van 2023 alle beleggingen in de fossiele industrie afgestoten te hebben, laat het dinsdag weten. Als aanleiding voor de koerswijziging noemt het bedrijf „onlangs verschenen klimaatrapporten”, waaronder die van het IPCC en IEA.

Volgens het ABP gaat het in totaal om een belegd vermogen van ruim 15 miljard euro. Dat is bijna 3 procent van het totale pensioengeld dat ABP belegt. Eerder stopten het Pensioenfonds Horeca en Catering en PME, een grote pensioenbelegger voor de metaalsector, al met beleggen in fossiele brandstoffen. Deze stap vergrootte de druk op ABP om ook met investeringen in de fossiele sector te stoppen. ABP is met drie miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland.

Lees ook: Beleggers manen beursgenoteerde bedrijven om met concrete vergroeningsplannen voor nú te komen

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen hadden eind vorig jaar 88 procent van hun beleggingen in de energiesector in kolen, olie en gas zitten. Dat ging om een bedrag van ruim 34 miljard euro. Dat bleek dinsdag uit een rapport van verschillende hulporganisaties, waaronder Oxfam Novib en Milieudefensie.

Tussen 2018 en 2020 lag het percentage fossiele beleggingen nog op 69 procent. Volgens het rapport is ABP van alle Nederlandse pensioenfondsen de grootste belegger in de fossiele industrie.