OMT: Communicatie en uitvoering coronamaatregelen moet beter

De huidige coronamaatregelen, zoals afstandsmaatregelen en de QR-codes, worden niet goed nageleefd. Daarom zal het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet aanraden strenger te handhaven op deze regels om de stijgende coronabesmettingen in Nederland tegen te gaan. Dat zei OMT-lid Marc Bonten in een interview met het programma Nieuwsuur.

Dat mensen zich minder goed aan de geldende coronamaatregelen houden ligt volgens Bonten deels aan de communicatie door de overheid. „Nu is toch een beetje de tendens ontstaan van: alle maatregelen zijn klaar, het hoeft nergens meer”, zei Bonten. Het OMT zal in het advies dat donderdag wordt uitgebracht mogelijk ook aandacht geven aan maatregelen om gevaccineerden van mensen zonder prik te onderscheiden.

Wat voor maatregelen dat zouden kunnen zijn, werd niet duidelijk, maar Bonten noemde het wel een „belangrijk discussiepunt”. „Heel veel mensen zijn gevaccineerd. En heel veel mensen die in het ziekenhuis liggen zijn dat niet. Dat creëert veel vragen, ook bij mensen die in het ziekenhuis werken die met ongevaccineerde patiënten werken”, zei hij.

Twitter avatar Nieuwsuur Nieuwsuur Opnieuw een mondkapjesplicht? Weer verplicht thuiswerken, of juist lokale lockdowns? We zijn er nog maar net vanaf, maar het kabinet gaat zich beraden op coronamaatregelen, want ze maken zich zorgen. Deelt Marc Bonten, lid van het OMT, die zorgen? #Nieuwsuur https://t.co/RPekWzb6Fn
Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Coronablog 26 oktober