Toezichthouder: geen draagvlak onder zorgpersoneel om IC-capaciteit te verhogen

Het huidige aantal IC-bedden kan volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) niet worden verhoogd. Voor plannen om op te schalen boven de 1.350 bedden is geen draagvlak en deze plannen zijn daarom niet haalbaar, zo zegt de autoriteit maandag tegen persbureau ANP na berichtgeving van de Volkskrant. Het kabinet vroeg ziekenhuizen vorige maand juist om tegen de winter wel meer bedden op de intensive care gereed te hebben.

Volgens de NZa is er niet genoeg personeel om de extra bedden te bemannen. De organisatie vreest ervoor dat een opschaling tot een grotere uitstroom van zorgmedewerkers zal leiden. „Uiteindelijk gaat het erom dat we met elkaar zorg kunnen blijven leveren. Als opschaling tot meer ziekteverzuim en uitval leidt, zijn we nog verder van huis”, aldus een woordvoerder van de NZa tegenover het ANP.

Eerder deze maand bleek dat het ministerie van Volksgezondheid aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), waarin ziekenhuizen verenigd zijn, heeft gevraagd om in uiterste nood meer dan de vaste 1.350 bedden beschikbaar te kunnen stellen. Dat was opmerkelijk, omdat de ziekenhuizen vorige maand zeiden geen extra bedden meer te kunnen leveren. Evenals de NZa nu, noemde de LNAZ het plan toen „niet haalbaar”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: EMA keurt derde Moderna-prik voor gezonde volwassenen goed