Militairen arresteren Soedanese premier en ministers bij mogelijke coup

Staatsgreep De luchthaven van hoofdstad Khartoem is maandag gesloten en internationale vluchten zijn opgeschort. Ook ligt het internet in delen van het land plat.
Mensen kijken naar rookpluimen die opstijgen van de Soedanese hoofdstad Khartoem. In Soedan is maandag mogelijk een staatsgreep gaande.
Mensen kijken naar rookpluimen die opstijgen van de Soedanese hoofdstad Khartoem. In Soedan is maandag mogelijk een staatsgreep gaande. Foto Reuters

Militairen hebben vrijwel alle Soedanese regeringsleden, onder wie premier Abdalla Hamdok, en een onbekend aantal regeringsgezinde partijleiders maandagochtend gearresteerd bij een mogelijke staatsgreep. Ze zijn naar een geheime locatie gebracht. Dat meldt het ministerie van Informatie in een verklaring waarover Arabische media en internationale persbureaus schrijven. Hoewel Hamdok aanvankelijk onder huisarrest was geplaatst, is hij uiteindelijk meegenomen omdat hij zou hebben geweigerd zijn steun uit te spreken voor de aanstaande militaire coup.

De luchthaven van hoofdstad Khartoem is maandag gesloten en internationale vluchten zijn opgeschort. Ook ligt het internet in delen van het land plat. De acties van het leger strekken zich bovendien ook uit tot buiten de hoofdstad. Militairen drongen de staatsradio- en televisieomroep binnen in Omdurman, een stad gelegen op de Nijloever tegenover Khartoem. Een onbekend aantal werknemers is daarbij aangehouden, aldus persbureau Reuters.

Een van de meest vooraanstaande prodemocratische groeperingen in het land, de SPA, heeft de bevolking opgeroepen tot het voeren van protest tegen het optreden van het leger. In een verklaring verzoekt de SPA burgers om de straat op te gaan, niet samen te werken met de coupplegers, „alle wegen af te sluiten met barricades” en „burgerlijke ongehoorzaamheid” in te zetten. Volgens het ministerie van Informatie zijn duizenden Soedanezen maandag de straat opgegaan in Khartoem. Militairen zouden daarbij het vuur hebben geopend en zeker twaalf activisten hebben verwond.

Reacties

Vanuit de internationale gemeenschap klinken maandag zorgen over de situatie in Soedan. EU-Buitenlandchef Josep Borrell schrijft in een bericht op Twitter dat hij de gebeurtenissen in het land „met grote bezorgdheid” volgt. „De EU roept alle belanghebbenden en regionale partners op om het overgangsproces weer op de rit te krijgen.” De speciaal vertegenwoordiger van de VN voor Soedan, Volker Perthes, noemt de aanhoudingen „onaanvaardbaar”.

Ook Jeffrey Feltman, de Amerikaans speciaal gezant voor de Hoorn van Afrika, reageert ontzet. „Zoals we herhaaldelijk hebben gezegd, brengt ieder gewelddadig ingrijpen in de overgangsregering de Amerikaanse bijstand in gevaar”.

Vorige maand nog heeft het leger van Soedan een couppoging verijdeld. Volgens de Soedanese regering was die coup voorbereid door aanhangers van de voormalige Soedanese president Omar al-Bashir. Maandenlange straatprotesten tegen zijn strenge beleid leidde in 2019 tot zijn aftreden. De burgerregering die momenteel aan de macht is, heeft beloofd uiterlijk 2023 verkiezingen te zullen houden.