Oud-premiers Australië maken excuses aan kleine eilandstaten om laks beleid

Twee voormalige premiers van Australië hebben aan de leiders van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan excuses aangeboden voor het lakse klimaatbeleid van hun land. Volgens The Guardian schrijven Kevin Rudd en Malcolm Turnbull in een brief aan de leiders dat ze teleurgesteld zijn over het beleid van de regering van de liberale premier Scott Morrison, die ze beschuldigen van „cynische onverschilligheid” en „lege retoriek”.

Kevin Rudd, lid van de Australische oppositionele Labor Partij, en Malcolm Turnbull, een partijgenoot van Morrison, vertrokken beiden uit de directe politiek omdat een meerderheid van de bevolking weinig zag in hun voorstellen voor een strenger klimaatbeleid. Inmiddels is de stemming in Australië aan het veranderen, mede door zeer ernstige bosbranden in de afgelopen jaren. En ook vanwege het Groot Barrièrerif dat mede bedreigd wordt door de stijgende temperatuur van het zeewater. Volgens een recente opiniepeiling in de aanloop naar verkiezingen in mei volgend jaar maken de meeste Australiërs zich inmiddels grote zorgen over klimaatverandering, schrijft persbureau Reuters.

Dat heeft de regering-Morrison inmiddels in het nauw gedreven. Verwacht wordt daarom dat de premier, ondanks verzet van een deel van de coalitie, deze maandag zal besluiten om in 2050 ‘netto-nul’ uitstoot van broeikasgassen te bereiken. Eerder hebben de meeste rijke landen dat al gedaan, maar Morrison heeft zich daar tot nu toe fel tegen verzet uit vrees voor economische schade. Morrison heeft ook gezegd dat hij volgende week zal afreizen naar de klimaattop in Glasgow. Een definitief besluit daarover heeft hij steeds uitgesteld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Russische en Saoedische jongeren maken zich het minst druk om klimaatverandering