Overbelast

‘Vijf provincies creëren na oproep extra asielplekken

Zeker vijf provincies hebben dit weekend extra opvangplekken voor asielzoekers gecreëerd, meldde de NOS zondag op basis van een rondgang langs provincies. Het kabinet riep de provincies vrijdag op dit weekend elk zeker honderd extra opvangplekken te verzorgen. Zo moet het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel, dat de afgelopen weken overbelast raakte en waar wegens gebrek aan bedden honderden mensen op de grond moesten slapen, ontlast worden.

De provincies Zeeland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Utrecht zouden dit weekend al extra opvangplekken hebben gevonden: 150 plekken in een voormalig hotel in Emmen, 100 bedden in een evenementencentrum in Middelburg en 100 plekken in hotels in Amersfoort en de stad Utrecht. Overijssel heeft 100 opvangplekken gevonden in Hengelo, Flevoland 90 in Dronten. Friesland en Groningen zeggen tegen de NOS geen extra opvang beschikbaar te stellen. Volgens Friesland zou het de beurt zijn aan andere provincies, omdat zij al „meer doen dan zou hoeven”. Groningen zou vrijgesteld zijn vanwege de situatie in Ter Apel. De overige provincies waren of niet bereikbaar, of maakten niets bekend.

De ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken inventariseren maandag hoeveel extra opvangplekken er bij zijn gekomen en hoeveel er nog nodig zijn. (NRC)