Nationale Ombudsman:

‘Aparte bewindspersoon voor aardbevingsgebied’

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen wil dat de overheid het aardbevingsgebied in Groningen voortaan een crisisgebied noemt en ernaar handelt. Dat schrijft hij in het rapport Groningen en Drenthe: Verscheurd Vertrouwen, dat deze maandag is gepubliceerd. Ook vindt hij dat in een nieuw kabinet een minister of staatssecretaris moet komen om de problematiek in Groningen op te lossen, zegt hij in een interview in Trouw.

In 2017 deed de Nationale Ombudsman zes aanbevelingen aan de overheid, waaronder het vertrouwen herstellen bij bewoners, verantwoordelijkheid leggen bij de Rijksoverheid en de veiligheid van inwoners vooropstellen. Nu blijkt dat te weinig is gedaan met deze aanbevelingen. Inwoners en bestuurders in Groningen zouden zich structureel niet serieus genomen voelen.

De ombudsman zegt dat bewoners in de aarbevingsgebieden ten onrechte de regie „in de schoenen geschoven kregen” en het „zelf maar moeten uitzoeken met alle loketten en regelingen”. Van Zutphen: „Tegelijkertijd lijkt de overheid weinig inbreng te verdragen van bewoners” (NRC).