Meer dan een miljoen zorgmedewerkers krijgen een coronabonus

Meer dan een miljoen zorgmedewerkers krijgen dit jaar een coronabonus van het kabinet. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt. De bonus is bedoeld voor medewerkers die door het coronavirus in de periode van 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021 „onder moeilijke omstandigheden zorg hebben verleend”. Niet alleen personeel in de coronazorg maakte hier aanspraak op, maar bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten en verloskundigen.

In totaal krijgen 1.042.071 zorgverleners uiterlijk binnen zes maanden 385 euro op hun rekening gestort. Het kabinet heeft 720 miljoen euro uitgetrokken voor de regeling. Het bedrag van 385 euro, plus wat extra, bedoeld om later weer als belasting af te dragen aan de fiscus, wordt uiterlijk medio november aan zorgaanbieders overgemaakt. Die moeten het nettobedrag vervolgens zelf binnen vijf maanden storten op rekeningen van medewerkers.

Ook in 2020 konden zorginstellingen een bonus aanvragen voor het personeel. Toen ging het om medewerkers die tussen maart en september 2020 in de zorg hebben gewerkt en „een uitzonderlijke prestatie hebben verricht in de strijd tegen Covid-19”, aldus het ministerie van Volksgezondheid. De bonus bedroeg toen 1.000 euro netto.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet beraadt zich op nieuwe coronamaatregelen