Kabinet beraadt zich op nieuwe coronamaatregelen

Het kabinet gaat zich beraden op aanvullende coronamaatregelen, naar aanleiding van de oplopende besmettingscijfers. Het OMT is gevraagd om eerder met een advies te komen, waarna het kabinet volgende week dinsdag besluit over de eventuele maatregelen die worden genomen. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandagmiddag bekend na afloop van het coronaoverleg.

De ziekenhuisopnames stijgen „harder en eerder” dan verwacht, waardoor het kabinet zich volgens De Jonge genoodzaakt ziet zich te beraden op nieuwe maatregelen. Daarbij staat het kabinet voor „ingewikkelde dilemma’s”, stelt hij. Centraal staat de vraag of het gerechtvaardigd is om de hele samenleving aanvullende beperkende maatregelen op te leggen, terwijl het vooral de ongevaccineerde minderheid is die in het ziekenhuis belandt en het coronavirus vaker verspreidt. Volgens De Jonge is de epidemie in toenemende mate „een epidemie van niet-gevaccineerde mensen”.

De Jonge sluit geen enkele maatregel uit en stelt dat „de zorg erop mag rekenen dat we er voor hen zijn”. Wel moeten de eventuele maatregelen „doeltreffend” en tegelijk „proportioneel” zijn, en moeten deze niet „onnodig in economische zin beperkend zijn”. Hierover gaat De Jonge in overleg met de zorgsector, het OMT en collega’s.

Met medewerking van Pim van den Dool

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kabinet beraadt zich op nieuwe coronamaatregelen