Jongeren in Rusland en Saoedi-Arabië maken zich het minst zorgen om klimaatverandering

Jongeren planten bomen in Italië.
Jongeren planten bomen in Italië. Foto Daniel Dal Zennaro/EPA

Tieners in Rusland en Saoedi-Arabië maken zich iets minder zorgen om klimaatverandering dan leeftijdsgenoten in andere G20-landen. In Saoedi-Arabië gaat het om 63 procent en in Rusland om 64 procent. Het gemiddelde ligt op 70 procent. In het Verenigd Koninkrijk en Italië ligt het percentage het hoogst: 86 procent van de jongeren onder de achttien jaar ziet klimaatverandering als een groot probleem.

Dat blijkt uit een onderzoek van het VN-Ontwikkelingsprogramma dat maandag is gepubliceerd. De organisatie heeft samen met de universiteit van Oxford in achttien van de twintig landen van de G20 meer dan 689.000 mensen om hun mening gevraagd. Meer dan 300.000 van hen waren onder de 18 jaar oud.

Het VN-Ontwikkelingsprogramma concludeert dat steun voor klimaatactie toeneemt, zeker onder jongeren. Ook zal dat te merken zijn: tieners worden ouder, mogen stemmen, werken en krijgen steeds meer invloedrijke posities waardoor hun invloed in het debat ook toeneemt.

Gemiddeld vindt 65 procent van de volwassenen dat klimaatverandering een mondiale crisis is, bleek ook uit het onderzoek. Volwassenen blijken het vaker eens te zijn met de stelling dat bedrijven die vervuilen daarvoor moeten betalen. In Japan, Mexico en Zuid-Korea was er een flink verschil tussen volwassenen en jongeren. In Japan bijvoorbeeld lag dit op 42 procent tegen 31 procent. Dat geeft volgens de onderzoekers aan dat er meer onderwijs nodig is over het onderwerp.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Russische en Saoedische jongeren maken zich het minst druk om klimaatverandering