‘Fraude met gebruikte medische handschoenen in VS met bloedsporen’

Een verpakking met medische handschoenen. In de coronacrisis ontstond een grote vraag naar het product.
Een verpakking met medische handschoenen. In de coronacrisis ontstond een grote vraag naar het product. Foto Karen Pulfer Focht/Reuters

Tientallen miljoenen gebruikte medische handschoenen zijn tijdens de coronacrisis van Thailand naar de Verenigde Staten geëxporteerd. De handschoenen bevatten gaten en bloedsporen en waren geverfd om ze als nieuw te doen lijken. Volgens experts is het, gezien de grote aantallen, „aannemelijk” dat de hulpmiddelen ook daadwerkelijk in medische instellingen zijn gebruikt. Dat blijkt maandag uit onderzoek van CNN.

Aan het begin van de coronacrisis ontstond een grote vraag naar medische hulpmiddelen. Amerikaanse importeurs zochten naar buitenkansjes op de markt en kwamen terecht bij buitenlandse bedrijven in onder meer Thailand. Niet zelden ging het om fraudeurs, die op handige wijze insprongen op de schaarste. Sinds december vorig jaar deed de Thaise politie volgens CNN „minstens tien” invallen bij loodsen van bedrijven die medische handschoenen recycleden. Ook maakte een Amerikaanse importeur dit voorjaar melding van de zwendel bij de Amerikaanse medische autoriteit, maar deze greep niet meteen in. Pas in juli stopten de leveringen van het specifieke bedrijf met de naam Paddy the Room.

Volgens CNN zijn er nog steeds frauduleuze bedrijven in Thailand die op soortgelijke wijze te werk gaan. De journalisten noemen de vondst van tientallen miljoenen gerecyclede medische handschoenen „het topje van de ijsberg”. In zowel de Verenigde Staten als Thailand hebben de autoriteiten een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘Fraude met gebruikte medische handschoenen in VS met bloedsporen’