EMA keurt derde Moderna-prik voor gezonde volwassenen goed

Een Roemeense zorgmedewerker houdt een flacon van het vaccin van Moderna in de lucht.
Een Roemeense zorgmedewerker houdt een flacon van het vaccin van Moderna in de lucht. Foto Robert Ghement/AFP

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft maandag geoordeeld dat het coronavaccin van Moderna bij volwassenen gebruikt mag worden voor een derde prik, een zogeheten booster shot. Dat heeft het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik, onderdeel van het EMA, bepaald. Volgens het bureau zorgt een derde prik van het Moderna-vaccin voor een verhoging van antistoffen in het lichaam als het zes tot acht maanden na de tweede inenting toegediend wordt.

Eerder mocht het middel al als booster toegediend worden bij mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem, nu is het ook voor gezonde volwassenen goedgekeurd. Bijwerkingen na een derde prik van het vaccin zijn vergelijkbaar met bijwerkingen na een tweede inenting. Ook met een derde prik van het middel van Pfizer voor de volwassen bevolking ging het EMA eerder akkoord.

Het is aan regeringen van EU-lidstaten zelf om adviezen van het EMA al dan niet over te nemen. In Nederland oordeelde de Gezondheidsraad vorige maand dat een derde coronaprik voor gezonde volwassenen nog niet nodig is. Enkel inwoners met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem komen daar nu nog voor in aanmerking.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Meer dan een miljoen zorgmedewerkers krijgen een coronabonus