China: samenwerking is nodig, rijke landen moeten historische verantwoordelijkheid nemen

Rijke landen moeten hun historische verantwoordelijkheid nemen voor klimaatverandering en „hun afspraken nakomen op het gebied van financiering, en overdracht van technologie en kennis”. Dat heeft de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua dit weekeinde gezegd op een klimaatbijeenkomst in Shanghai. Xie is de hoogste Chinese vertegenwoordiger op de klimaattop in Glasgow die zondag begint. President Xi Jinping zal niet naar Glasgow gaan, vanwege de coronapandemie.

„We zijn bereid om met alle partijen samen te werken, inclusief de VS en Europa”, aldus Xie, „om op een pragmatische manier het aanpakken van klimaatverandering te versterken, met name op het gebied van groene en koolstofarme technologieën.”

Intussen heeft China zijn eigen plannen iets concreter gemaakt, schrijft persbureau AFP. Zo moet het aandeel van energie uit duurzame bronnen in 2030 ongeveer een kwart van het totaal bedragen. In 2060 zal China volgens het nieuwe plan nog maar 20 procent van zijn energiebehoefte halen uit fossiele brandstoffen. De CO2 die wordt veroorzaakt door die brandstoffen zou dan moeten worden opgevangen en opgeslagen, want China heeft gezegd in 2060 klimaatneutraal te willen zijn.

Lees ook: Helpt Chinese belofte over kolencentrales het klimaat? Vijf vragen over aangekondigd klimaatbeleid

Of dat lukt is de vraag. Op dit moment kampt het land, net als veel andere landen op de wereld, met grote energietekorten. Om die reden wordt er juist extra fossiele brandstof ingezet. Eerder deze maand werd de productie van steenkool verhoogd. China heeft toegezegd een einde te maken aan de financiering van nieuwe kolencentrales in het buitenland. Maar het land heeft nog geen einde aangekondigd aan de bouw van nieuwe kolencentrales in China zelf – die over het algemeen een levensduur hebben van minimaal veertig jaar. Op dit moment komt ongeveer 60 procent van de totale energieproductie in China uit steenkool.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Klimaattop Glasgow - 1