Laatste nieuws Covid-19

EMA keurt derde Moderna-prik voor gezonde volwassenen goed

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Toezichthouder: geen draagvlak onder zorgpersoneel om IC-capaciteit te verhogen

Het huidige aantal IC-bedden kan volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) niet worden verhoogd. Voor plannen om op te schalen boven de 1.350 bedden is geen draagvlak en deze plannen zijn daarom niet haalbaar, zo zegt de autoriteit maandag tegen persbureau ANP na berichtgeving van de Volkskrant. Het kabinet vroeg ziekenhuizen vorige maand juist om tegen de winter wel meer bedden op de intensive care gereed te hebben.

Volgens de NZa is er niet genoeg personeel om de extra bedden te bemannen. De organisatie vreest ervoor dat een opschaling tot een grotere uitstroom van zorgmedewerkers zal leiden. „Uiteindelijk gaat het erom dat we met elkaar zorg kunnen blijven leveren. Als opschaling tot meer ziekteverzuim en uitval leidt, zijn we nog verder van huis”, aldus een woordvoerder van de NZa tegenover het ANP.

Eerder deze maand bleek dat het ministerie van Volksgezondheid aan het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), waarin ziekenhuizen verenigd zijn, heeft gevraagd om in uiterste nood meer dan de vaste 1.350 bedden beschikbaar te kunnen stellen. Dat was opmerkelijk, omdat de ziekenhuizen vorige maand zeiden geen extra bedden meer te kunnen leveren. Evenals de NZa nu, noemde de LNAZ het plan toen „niet haalbaar”.

EMA keurt derde Moderna-prik voor gezonde volwassenen goed

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft maandag geoordeeld dat het coronavaccin van Moderna bij volwassenen gebruikt mag worden voor een derde prik, een zogeheten booster shot. Dat heeft het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik, onderdeel van het EMA, bepaald. Volgens het bureau zorgt een derde prik van het Moderna-vaccin voor een verhoging van antistoffen in het lichaam als het zes tot acht maanden na de tweede inenting toegediend wordt.

Eerder mocht het middel al als booster toegediend worden bij mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem, nu is het ook voor gezonde volwassenen goedgekeurd. Bijwerkingen na een derde prik van het vaccin zijn vergelijkbaar met bijwerkingen na een tweede inenting. Ook met een derde prik van het middel van Pfizer voor de volwassen bevolking ging het EMA eerder akkoord.

Het is aan regeringen van EU-lidstaten zelf om adviezen van het EMA al dan niet over te nemen. In Nederland oordeelde de Gezondheidsraad vorige maand dat een derde coronaprik voor gezonde volwassenen nog niet nodig is. Enkel inwoners met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem komen daar nu nog voor in aanmerking.

Een Roemeense zorgmedewerker houdt een flacon van het vaccin van Moderna in de lucht. Foto Robert Ghement/AFP

Meer dan een miljoen zorgmedewerkers krijgen een coronabonus

Meer dan een miljoen zorgmedewerkers krijgen dit jaar een coronabonus van het kabinet. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid maandag bekendgemaakt. De bonus is bedoeld voor medewerkers die door het coronavirus in de periode van 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021 „onder moeilijke omstandigheden zorg hebben verleend”. Niet alleen personeel in de coronazorg maakte hier aanspraak op, maar bijvoorbeeld ook fysiotherapeuten en verloskundigen.

In totaal krijgen 1.042.071 zorgverleners uiterlijk binnen zes maanden 385 euro op hun rekening gestort. Het kabinet heeft 720 miljoen euro uitgetrokken voor de regeling. Het bedrag van 385 euro, plus wat extra, bedoeld om later weer als belasting af te dragen aan de fiscus, wordt uiterlijk medio november aan zorgaanbieders overgemaakt. Die moeten het nettobedrag vervolgens zelf binnen vijf maanden storten op rekeningen van medewerkers.

Ook in 2020 konden zorginstellingen een bonus aanvragen voor het personeel. Toen ging het om medewerkers die tussen maart en september 2020 in de zorg hebben gewerkt en „een uitzonderlijke prestatie hebben verricht in de strijd tegen Covid-19”, aldus het ministerie van Volksgezondheid. De bonus bedroeg toen 1.000 euro netto.

RIVM: 5.331 nieuwe besmettingen, zes sterfgevallen

In de afgelopen 24 uur kwamen bij het RIVM 5.331 meldingen van positieve coronatests binnen. Dat zijn er iets meer dan duizend minder dan een dag eerder, maar nog altijd een stijging ten opzichte van vorige week.

De stijgende besmettingscijfers zijn voor het kabinet reden tot zorg. Bij het OMT wordt advies ingewonnen over de eventuele herinvoering van coronamaatregelen, om de groeiende druk op de zorg een halt toe te roepen. Volgende week dinsdag vergadert het kabinet hierover, waarna in een persconferentie het besluit wordt toegelicht.

Het RIVM meldt verder zes nieuwe sterfgevallen. Dit hoeft niet te betekenen dat deze mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Meldingen van overlijden kunnen met enige vertraging binnenkomen bij het RIVM.

Kabinet beraadt zich op nieuwe coronamaatregelen

Het kabinet gaat zich beraden op aanvullende coronamaatregelen, naar aanleiding van de oplopende besmettingscijfers. Het OMT is gevraagd om eerder met een advies te komen, waarna het kabinet volgende week dinsdag besluit over de eventuele maatregelen die worden genomen. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) maandagmiddag bekend na afloop van het coronaoverleg.

De ziekenhuisopnames stijgen „harder en eerder” dan verwacht, waardoor het kabinet zich volgens De Jonge genoodzaakt ziet zich te beraden op nieuwe maatregelen. Daarbij staat het kabinet voor „ingewikkelde dilemma’s”, stelt hij. Centraal staat de vraag of het gerechtvaardigd is om de hele samenleving aanvullende beperkende maatregelen op te leggen, terwijl het vooral de ongevaccineerde minderheid is die in het ziekenhuis belandt en het coronavirus vaker verspreidt. Volgens De Jonge is de epidemie in toenemende mate „een epidemie van niet-gevaccineerde mensen”.

De Jonge sluit geen enkele maatregel uit en stelt dat „de zorg erop mag rekenen dat we er voor hen zijn”. Wel moeten de eventuele maatregelen „doeltreffend” en tegelijk „proportioneel” zijn, en moeten deze niet „onnodig in economische zin beperkend zijn”. Hierover gaat De Jonge in overleg met de zorgsector, het OMT en collega’s.

Met medewerking van Pim van den Dool

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen hoogste aantal sinds 9 juni

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen maandag 796 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 48 meer dan een etmaal eerder en is het hoogste aantal sinds 9 juni, toen er 834 patiënten met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen lagen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten liggen er 199 op de intensive cares, veertien meer dan zondag. Op de reguliere afdelingen liggen 597 coronapatiënten, 34 meer dan een dag eerder.

‘Fraude met gebruikte medische handschoenen in VS met bloedsporen’

Tientallen miljoenen gebruikte medische handschoenen zijn tijdens de coronacrisis van Thailand naar de Verenigde Staten geëxporteerd. De handschoenen bevatten gaten en bloedsporen en waren geverfd om ze als nieuw te doen lijken. Volgens experts is het, gezien de grote aantallen, „aannemelijk” dat de hulpmiddelen ook daadwerkelijk in medische instellingen zijn gebruikt. Dat blijkt maandag uit onderzoek van CNN.

Aan het begin van de coronacrisis ontstond een grote vraag naar medische hulpmiddelen. Amerikaanse importeurs zochten naar buitenkansjes op de markt en kwamen terecht bij buitenlandse bedrijven in onder meer Thailand. Niet zelden ging het om fraudeurs, die op handige wijze insprongen op de schaarste. Sinds december vorig jaar deed de Thaise politie volgens CNN „minstens tien” invallen bij loodsen van bedrijven die medische handschoenen recycleden. Ook maakte een Amerikaanse importeur dit voorjaar melding van de zwendel bij de Amerikaanse medische autoriteit, maar deze greep niet meteen in. Pas in juli stopten de leveringen van het specifieke bedrijf met de naam Paddy the Room.

Volgens CNN zijn er nog steeds frauduleuze bedrijven in Thailand die op soortgelijke wijze te werk gaan. De journalisten noemen de vondst van tientallen miljoenen gerecyclede medische handschoenen „het topje van de ijsberg”. In zowel de Verenigde Staten als Thailand hebben de autoriteiten een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Een verpakking met medische handschoenen. In de coronacrisis ontstond een grote vraag naar het product. Foto Karen Pulfer Focht/Reuters

Grote uitbraak coronavirus in noodopvang asielzoekers Goes

Een groot aantal asielzoekers in een opvanglocatie in het Zeeuwse Goes heeft positief getest op het coronavirus. Dat heeft het Central Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigd na berichtgeving door de NOS. Het gaat om 49 mensen die onderdeel uitmaken van een groep van 320 asielzoekers die tijdelijk in de Zeelandhallen zijn opgevangen.

De 320 asielzoekers testten eind september bij aankomst in Goes nog negatief. Nadat enkele bewoners de afgelopen dagen klachten kregen, werd de hele groep weer getest. De 49 mensen die positief testten, zijn vervolgens in een apart ingericht deel van de Zeelandhallen opgevangen. Over vijf dagen worden alle inwoners van de noodopvang weer getest door medewerkers van de GGD; tot die tijd moet iedereen in quarantaine blijven.

Daarnaast moet men ook binnen weer mondkapjes dragen en zo veel mogelijk afstand bewaren. Hoeveel asielzoekers gevaccineerd zijn is onduidelijk, uit privacyoverwegingen mag dit niet worden geregistreerd. In de noodopvang in Goes worden asielzoekers uit verschillende landen opgevangen. Een meerderheid van de bewoners komt uit Syrië.

Voor het eerst sinds juli meer dan 6.000 positieve coronatests

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 6.350 meldingen van positieve coronatests ontvangen. Voor het eerst sinds juli heeft het instituut meer dan zesduizend positieve coronatests op één dag geregistreerd.

In de besmettingscijfers van het RIVM is de afgelopen dagen een stijging te zien. Waar in de laatste weken van september dagelijks tussen de 1.300 en 2.000 positieve coronatests werden gemeld, lag dit cijfer sinds donderdag niet meer onder de vijfduizend per dag.

Verder kreeg het instituut één melding van een coronasterfgeval. Deze persoon is niet per definitie het afgelopen etmaal overleden; meldingen van overlijden kunnen met enige vertraging binnenkomen bij het RIVM.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft toenemen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag in totaal 748 coronapatiënten. Dat zijn er 45 meer dan zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares liggen 185 patiënten met Covid-19, zes meer dan een etmaal eerder.

Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen liggen 563 coronapatiënten, een stijging van 39 ten opzichte van zaterdag. Van hen werden 88 nieuw opgenomen, zaterdag waren dat er 101. Op de ic’s kwamen 17 nieuwe patiënten met Covid-19 binnen, dat zijn er 2 meer dan de dag ervoor.

Aboutaleb schudt met handschoen handen bij finish marathon Rotterdam

De eerste hardlopers die zondag bij de marathon van Rotterdam over de finish komen, krijgen ondanks de coronamaatregelen toch een hand van Ahmed Aboutaleb. Dat heeft de burgemeester laten weten aan de NOS. Aboutaleb gebruikt voor het handen schudden een „ceremoniële handschoen”. De veertigste editie van de marathon is zondagochtend aan de voet van de Erasmusbrug van start gegaan. Aan de race doen meer dan 17.000 hardlopers mee.

Het is voor het eerst in tweeënhalf jaar dat de hardloopwedstrijd door kan gaan. „We konden lang geen zekerheid geven over het doorgaan van de marathon, maar de versoepelingen in de coronaregels overtuigden ons ervan dat het weer kan. Als iedereen zich netjes gedraagt, dan verwacht ik geen besmettingen”, zei de burgemeester tegen de NOS.

Aboutaleb noemt de marathon „heel mooi voor de stad”. „Het is niet alleen de marathon, maar het is een festival. Voor heel veel mensen is de marathon een dagje uit. Het is geweldig. Ik begreep dat er mensen uit 92 landen deelnemen en dat er geen hotelkamer meer vrij was.”

Lees ook: Drie hardlopers over de marathon ⁠— ‘geen enkele kan die van Rotterdam overtreffen’

Welkom in een nieuw blog

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis.

Lees hier het vorige blog terug