Laatste nieuws Covid-19

Mogelijk lockdown voor Oostenrijkse ongevaccineerden bij hoge IC-bezetting

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Mogelijk lockdown voor Oostenrijkse ongevaccineerden bij hoge IC-bezetting

Als er te veel coronapatiënten op intensivecare-afdelingen van Oostenrijkse ziekenhuizen belanden, mogen ongevaccineerden in het land wellicht niet meer zomaar de straat op. Dat is een van de plannen die de regering vrijdagavond heeft gepresenteerd, melden persbureau AP en Oostenrijkse media.

Momenteel liggen er circa 220 Oostenrijkers met Covid-19 op de IC. Wanneer dat aantal oploopt naar minstens zeshonderd - een derde van de totale IC-capaciteit - dreigen er ingrijpende maatregelen voor mensen die nog niet zijn ingeënt. Zij mogen dan alleen hun huis nog verlaten voor hoogst noodzakelijke zaken, zoals boodschappen doen, doktersbezoek of naar het werk gaan.

In een eerder stadium, vanaf vijfhonderd door coronapatiënten bezette IC-bedden, krijgen ongevaccineerden ook al met beperkingen te maken. Ze mogen dan niet meer naar binnen bij onder meer cafés en restaurants en culturele instellingen. Ook mogen ze niet naar evenementen en sportwedstrijden gaan, zelfs niet als ze een negatieve coronatest laten zien.

„De pandemie is nog niet te zien in de achteruitkijkspiegel”, zei de Oostenrijkse bondskanselier Alexander Schallenberg vrijdag na afloop van overleg met bestuurders van deelstaten. „We staan op het punt om in een pandemie van de ongevaccineerden te belanden.” Iets meer dan zes op de tien Oostenrijkers is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Net als in veel andere Europese landen loopt het aantal gemelde coronabesmettingen in Oostenrijk de laatste tijd weer op.

Ruim 5.700 nieuwe positieve tests in afgelopen dag

Het RIVM heeft de afgelopen dag 5.719 meldingen over positieve coronatests binnengekregen. Dat zijn er iets minder dan vrijdag, toen er sprake was van een (gecorrigeerd) aantal van 5.874 positieve tests, en ongeveer tweeduizend méér dan een week geleden. Vanaf begin deze maand is het aantal positieve coronatests weer aan het stijgen.

Lees ook: Zo is het coronavirus nu verspreid over Nederland

Daarnaast meldt het RIVM 25 nieuwe stergevallen als gevolg van Covid-19. Dat zijn er vijftien meer dan een etmaal eerder. Het is echter lastig te zeggen of er ook echt een abrupte stijging is geweest: doordat meldingen het RIVM vaak met enige vertraging bereiken, geven zowel de cijfers over positieve tests als die over sterfgevallen niet een heel precies beeld. Sommige van de 25 coronadoden kunnen eerder zijn overleden dan de afgelopen 24 uur.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt naar 703

Voor het eerst sinds half augustus liggen zaterdag meer dan zevenhonderd patiënten met Covid-19 in Nederlandse ziekenhuizen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal worden nu 703 mensen verzorgd op een verpleegafdeling of intensive care.

Op de IC’s liggen zaterdag 179 patiënten met Covid-19, vijf meer dan een dag eerder. Vijftien mensen kwamen nieuw binnen op deze afdeling. Op verpleegafdelingen worden net als vrijdag 524 coronapatiënten verzorgd, van wie 101 patiënten de afgelopen 24 uur instroomden.

Roemenië sluit scholen en voert opnieuw avondklok in

Vanwege het oplopende aantal besmettingen wordt vanaf komende maandag in Roemenië opnieuw een avondklok ingevoerd. Ook sluiten scholen voor twee weken hun deuren en worden op meerdere plekken mondkapjes en een coronapas verplicht. Daartoe heeft de Roemeense regering besloten, meldt persbureau Reuters zaterdag.

De maatregelen gaan landelijk gelden. De avondklok blijft zeker dertig dagen van kracht. Om uiterlijk 21.00 uur moeten winkels en restaurants hun deuren sluiten, een uur later mag niemand zich nog op straat begeven zonder ontheffing. Trouwerijen en andere feesten worden tijdelijk verboden.

Eerder waren op lokaal niveau op plekken waar veel besmettingen waren al restricties ingevoerd. Het Oost-Europese land kampt met recordcijfers qua besmettingen en ziekenhuizen dreigen overbelast te raken. Sinds het begin van de pandemie zijn in Roemenië meer dan 43.000 mensen aan Covid-19 overleden

Roemenië heeft de op een na laagste vaccinatiegraad van alle EU-landen. Slechts 30 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Alleen buurland Bulgarije scoort lager. De afgelopen dagen registreren de Roemeense autoriteiten per etmaal honderden coronadoden; vrijdag waren het er meer dan 350. Niet eerder liep het dagelijkse dodental in het land zo hoog op.

Een zaal met coronapatiënten in een ziekenhuis in de Roemeense hoofdstad Boekarest, afgelopen vrijdag. Foto Andreea Alexandru/AP

Eerste repatriëringsvlucht Marokko aangekomen op Schiphol

De eerste repatriëringsvlucht van Marokko naar Nederland is in de nacht van vrijdag op zaterdag geland op Schiphol. Even na 1.30 uur arriveerde een vlucht met 56 reizigers vanuit Marrakesh in Amsterdam, meldt een woordvoerder van Transavia. Eerder was een toestel van TUI Fly met 78 Nederlanders op Brussel geland.

Voor de in België aangekomen Nederlanders werden bussen ingezet. Bij de eerste Transavia-vlucht uit Marokko hadden eigenlijk meer dan honderd mensen een ticket geboekt, maar uiteindelijk konden slechts 56 mensen mee. „We kregen de informatie pas heel laat door, dus niet iedereen kon op tijd komen, zeker niet ongevaccineerden die nog een PCR-test moesten doen”, vertelt de woordvoerder. Daarnaast hadden sommige mensen al andere manieren gevonden om uit Marokko te vertrekken, zonder hun ticket te hebben geannuleerd. „Wij doen een dringende oproep aan mensen die geboekt hebben, maar niet meer mee willen om hun ticket te annuleren. Dan kunnen we die plek voor iemand anders open zetten.”

Vanaf donderdag waren vanwege de oplopende coronabesmettingen in Marokko de vluchten van en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verboden. In de loop van vrijdag gaven de Marokkaanse autoriteiten Transavia groen licht om gestrande Nederlanders te repatriëren.

Normaal gesproken voert Transavia in deze periode wekelijks 22 vluchten uit naar Marokko vanuit Nederland. Tot en met zaterdag 29 oktober staan nog negen repatriëringsvluchten gepland, meldt de luchtvaartmaatschappij. De eerstvolgende vlucht vindt deze zaterdag plaats, opnieuw van Marrakesh naar Schiphol. Voor de zekerheid gaat Transavia alle passagiers die een ticket hebben opbellen.

Ernst Kuipers: lokale lockdowns kunnen nodig zijn

Het kan nodig zijn om „lokale lockdowns” af te kondigen als de coronabesmettingscijfers de komende tijd nog verder oplopen. Daarvoor waarschuwt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), zaterdag in een interview met het AD. Kuipers zegt bezorgd te zijn over de toenemende infecties.

„In Nederland is het aantal opnames verdriedubbeld in drie weken tijd”, zegt Kuipers in het AD. Hij waarschuwt voor een situatie zoals in het Verenigd Koninkrijk, waar ook de ziekenhuisopnames de afgelopen weken opliepen. In Nederland is ruwweg vier op de vijf coronapatiënten die op de intensive care wordt opgenomen niet gevaccineerd.

Volgens Kuipers kan het „in Nederland met ongeveer 1,8 miljoen ongevaccineerden lokaal makkelijk tot hoge besmettingsaantallen en ziekenhuisopnames komen”. Omdat veel niet-gevaccineerden in dezelfde gemeenten wonen, bijvoorbeeld in de Biblebelt, kunnen lokale maatregelen volgens de LNAZ-voorzitter nodig zijn.

Bijna zesduizend nieuwe positieve coronatestuitslagen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft tussen donderdag- en vrijdagochtend 5.903 positieve coronatestuitslagen ontvangen. Dat zijn er zevenhonderd meer dan de 5.203 postieve testuitslagen (het gecorrigeerde aantal) in de 24 uur daarvoor. Het afgelopen etmaal zijn er tien coronasterfgevallen gemeld bij het RIVM, tegenover zeven tussen woensdag- en donderdagochtend.

De bijna zesduizend positieve testuitslagen vormen het hoogste aantal in drie maanden tijd. Sinds begin deze maand neemt het aantal dagelijkse positieve tests toe. De afgelopen zeven dagen lag dat aantal gemiddeld op ruim 4.300.

Marokko geeft Transavia toestemming voor tien repatriëringsvluchten

Luchtvaartmaatschappij Transavia heeft van de Marokkaanse autoriteiten toestemming gekregen om tot en met 29 oktober tien repatriëringsvluchten naar Nederland uit te voeren. Dat meldt Transavia vrijdag in een verklaring. Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij landt de eerste vlucht vannacht in Nederland.

Marokko verbood sinds de nacht van woensdag op donderdag alle vluchten van en naar Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De maatschappijen Transavia, Air Arabia Maroc en Royal Air Maroc mochten daardoor geen vluchten meer uitvoeren tussen Marokko en die landen. Het besluit werd naar verluidt genomen vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen in genoemde landen.

Transavia voert in deze periode van het jaar normaal 22 vluchten per week uit naar Marokko vanaf de luchthavens Amsterdam Schiphol, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Tot wanneer reguliere vluchten van en naar Nederland, het VK en Duitsland niet welkom zijn in Marokko is niet duidelijk.

Een vliegtuig van Transavia op Rotterdam The Hague Airport. Foto Lex van Lieshout/ANP

Nieuwe besmettingspiek in België, Vlaamse regering wil derde prik voor gehele bevolking

In België zijn maandag bijna 6.500 positieve coronatests gemeld, blijkt uit gegevens van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano die vrijdag zijn vrijgegeven. Het is het hoogste aantal sinds 10 november vorig jaar. De Vlaamse regering wil een derde prik, de zogeheten booster, voor de gehele bevolking beschikbaar maken, zo maakte premier Jan Jambon vrijdag bekend. Tot nu toe kwamen alleen mensen met een verzwakt immuunsysteem en 65-plussers in aanmerking voor een derde prik.

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is voor het eerst sinds juni boven de duizend gekomen. Het instituut meldt verder dat bijna honderd mensen per dag worden opgenomen. De vierde golf is een feit, heeft volksgezondheidsminister Frank Vandenbroucke woensdag al gezegd. Hoewel de cijfers een verontrustend beeld geven, zijn er niet direct nieuwe maatregelen aangekondigd.

Wel probeert Vandenbroucke vaccinatie voor zorgpersoneel af te dwingen. De minister heeft de Vlaamse regering eerder opgeroepen om de coronapas, die in Brussel en Wallonië onder meer in horeca geldt, in Vlaanderen vaker toe te passen. Op dit moment geldt de coronapas alleen in discotheken en grote evenementen.

Een verpleegster neemt een coronatest af bij een testcentrum van het Rode Kruis in Brussel. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen

Vrijdag liggen er 697 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, 37 meer dan donderdag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de intensive cares liggen nu 174 mensen met het coronavirus, 10 meer dan een dag eerder. De verpleegafdelingen namen de afgelopen 24 uur 118 nieuwe mensen met een coronabesmetting op. Het is voor het eerst sinds eind juli dat deze stijging op één dag 100 of hoger is. Er worden nu 523 coronapatiënten verzorgd op de verpleegafdelingen, 27 meer dan donderdag.

Sinds eind september stijgt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Woensdag zei OMT-voorzitter Jaap van Dissel in een interview met het AD dat hij niet verwacht dat er deze winter opnieuw lockdownmaatregelen nodig zijn. Hij denkt dat de vaccinatiegraad in Nederland hoog genoeg is om strenge maatregelen als winkel- en schoolsluitingen of een avondklok te voorkomen.

Douane onderschept 55.000 stuks illegale ‘coronamedicijnen’

De Nederlandse douane heeft 665 illegale zendingen met ‘coronamedicijnen’ onderschept. Dat meldt persbureau ANP vrijdag. De in totaal 55.000 geneesmiddelen worden op internet aangeprezen als effectief tegen Covid-19.

De douane ontdekte de medicijnen tijdens controles op post- en koerierszendingen. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Veruit de meeste onderschepte medicijnen, bestemd voor particulieren die deze online bestelden, waren afkomstig uit India, Hongkong en Singapore. Het geneesmiddel ivermectine werd het meest aangetroffen — dat medicijn helpt tegen schurft en worminfecties bij dieren. Ook werden antibiotica en medicijnen tegen malaria onderschept.

Geneesmiddelen via internet bij onbekende verkopers bestellen, is riskant, zegt hoofdinspecteur Roderick Runne. „Deze medicijnen kunnen gevaarlijke verontreinigingen bevatten of de verkeerde dosering van de werkzame stof. Ook heeft een arts dan geen zicht op de risico’s van het gebruik, bijvoorbeeld in combinatie met andere geneesmiddelen of bijwerkingen.”

De Wereldgezondheidsorganisatie vindt het bewijs voor de werking van ivermectine tegen Covid-19 „niet overtuigend”. Ook is uit onderzoek gebleken dat het malariamiddel hydroxychloroquine weinig of geen effect heeft op het verminderen van sterfte door Covid-19.

Een medewerker van de douane. Foto Marco de Swart/ANP

Nieuw-Zeeland pas bij vaccinatiegraad van 90 procent uit lockdown

De lockdown in delen van Nieuw-Zeeland wordt pas beëindigd als 90 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is. Dat bevestigde premier Jacinda Ardern vrijdag tijdens een persconferentie.

De stad Auckland is sinds twee maanden in een strenge lockdown. In de rest van het land met vijf miljoen inwoners heeft de bevolking te maken met minder strenge beperkingen.

Momenteel is ruim 68 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, 86 procent heeft één prik gehad.
Als de premier er inderdaad in slaagt 90 procent van de bevolking een prik te laten halen is Nieuw-Zeeland een van de meest gevaccineerde landen ter wereld. „We vinden zo een evenwicht tussen heropenen en het veilig houden van onze bevolking”, zegt Ardern.

De premier werd tijdens de persconferentie onderbroken door een aardbeving van 5.9 op de schaal van Richter, maar liet zich niet afleiden.

Twitter avatar andrewmacfnz Andrew Macfarlane Jacinda Ardern keeping her cool as an earthquake rattled the North Island around 10 minutes ago. @1NewsNZ https://t.co/TSfiplDtMb

Op vrijdag zijn 129 nieuwe coronabesmettingen gemeld. In totaal zijn er in Nieuw-Zeeland 28 mensen overleden aan Covid-19.

Australische stad Melbourne beëindigt langste lockdown ter wereld

De lockdown in de Australische stad Melbourne is vrijdag beëindigd omdat in de deelstaat Victoria 70 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd. Geen andere stad ter wereld was zo lang in lockdown.

Inwoners van de tweede grootste stad van Australië zijn uitgelaten. Op sociale media worden rond middernacht beelden geplaatst waarop juichende mensen te zien zijn. Veel kappers, restaurants en cafés waren ‘s nachts geopend en daar ontstonden lange rijen.

Twitter avatar MrMG83414254 MrMG Freedom! Almost has a NYE feel about it…. Hear the chants and screams from my balcony… #melbourne #lockdownmelbourne @theheraldsun @theage #docklands https://t.co/CA3E2h01d9

Het is nog niet het einde van alle beperkingen in Australië. De grenzen tussen de deelstaten zitten nog op slot. Ook mogen inwoners niet zomaar Melbourne verlaten. Verdere versoepelingen volgen pas als 80 procent van de bevolking volledig gevaccineerd is.

Melbourne ging sinds het begin van de pandemie zes keer in lockdown, wat in de afgelopen maanden tot talloze protesten en demonstraties leidde. In totaal hebben de vijf miljoen inwoners van de stad sinds het begin van de pandemie 262 dagen in lockdown doorgebracht. Melbourne heeft daardoor de dubieuze eer van de stad met de langste lockdown wereldwijd. Op de tweede plek staat de Argentijnse stad Buenos Aires, waar de bevolking 244 verplicht binnen zat.

Welkom in een nieuw blog

De redactie van NRC houdt hier het laatste nieuws bij over de coronacrisis, in Nederland en het buitenland. Dit blog is geopend op vrijdag 22 oktober. Op donderdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat het 5.223 meldingen van positieve coronatestuitslagen had ontvangen, een stijging van 621 ten opzichte van het etmaal daarvoor. Het was bovendien voor het eerst in zo’n drie maanden tijd dat in Nederland meer dan vijfduizenden nieuwe besmettingsgevallen werden genoteerd in 24 uur tijd.

Lees hier het vorige blog terug