Trump vecht onderzoek aan

Onderzoek Capitoolbestorming Trump beroept zich op het ‘executive privilege’ dat presidenten vertrouwelijk met naaste medewerkers kunnen spreken.

Trump-aanhangers tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari.
Trump-aanhangers tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari. Foto Leah Millis / Reuters

De Amerikaanse oud-president Donald Trump wil via de rechter voorkomen dat hij vertrouwelijke documenten moet overdragen voor het onderzoek van het Congres naar de Capitoolbestorming op 6 januari. Volgens Trump bevatten de documenten vertrouwelijke gesprekken tussen hem en zijn adviseurs.

De Republikein stelt dat de inhoud van dergelijke gesprekken niet geopenbaard mag worden, omdat presidenten de vrijheid moeten hebben om met naaste adviseurs te overleggen zonder te hoeven vrezen dat de inhoud van die gesprekken hen later moeilijkheden oplevert. Hij hoopt dat de rechter hem in het gelijk stelt over dat zogenoemde executive privilege.

Trump vindt dat de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden te veel documenten heeft opgevraagd en beschouwt die handelswijze als „illegaal”. Volgens hem houden niet alle opgevraagde stukken verband met de gebeurtenissen begin januari.

President Joe Biden heeft al toestemming gegeven om geheime overheidsdocumenten te openbaren. Dat gebeurde nadat het Huis een onderzoek instelde naar de verantwoordelijkheid van Trump bij de rellen. Met zijn juridische stap daagt Trump dat besluit uit.

Aanhangers van Trump bestormden op 6 januari het Capitool in Washington om de bekrachtiging van de verkiezingszege van Biden te verhinderen. Uit onderzoek is gebleken dat de bestorming geen spontane actie was, maar dat de Trump-aanhangers vooraf plannen maakten om georganiseerd richting het gebouw te trekken. Trump had enkele weken voor de bestorming opgeroepen tot „een groot protest”.