In beeld

Hoe Polen vluchtelingen aan de Wit-Russische grens probeert tegen te houden

Duizenden vluchtelingen uit onder meer Afghanistan en Irak hebben de afgelopen weken geprobeerd via Wit-Rusland de grens met Polen over te steken om zo de Europese Unie binnen te komen. Polen treedt hard op tegen de migranten. Het stuurt ze terug naar Wit-Rusland en wil de grens met prikkeldraad en moderne middelen afsluiten.
Een groep Iraakse vluchtelingen probeerde de grens van Wit-Rusland met Polen over te steken toen ze door de Poolse grenspolitie werden opgepakt. In een militaire wagen worden ze weggereden.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Onder de groep is ook een Irakese vrouw met haar kinderen. De afgelopen twee maanden hebben duizenden mensen uit Irak, Afghanistan en verschillende Afrikaanse landen geprobeerd de grens over te steken.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Polen probeert de vluchtelingen te weren. Eind augustus bouwden militairen een omheining van prikkeldraad om de grens tussen Wit-Rusland en Polen af te schermen. De grens tussen de twee landen is zo'n vierhonderd kilometer lang.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Iraakse migranten praten in de stad Hajnowka, vlakbij de grens met Wit-Rusland, met leden van een Poolse mensenrechtenorganisatie. De Poolse grenspolitie staat erbij.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Het is voor hulpverleners bijzonder moeilijk geworden om in het gebied te werken. In het grensgebied bij de Poolse stad Nowosady is de noodtoestand uitgeroepen waarmee hulpverleners, activisten en journalisten de toegang tot het grensgebied is ontzegd.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Polen wil de grens met Wit-Rusland „ondoordringbaar” maken, zei de minister van Binnenlandse Zaken begin oktober. Hiermee wil het land migranten weren die via Wit-Rusland proberen de Europese Unie te bereiken.
Foto Kacper Pempel/Reuters
In september is de grens tussen de twee landen al versterkt met een 2,5 meter hoog hek van prikkeldraad. Daarna moet de grens verder versterkt worden met een muur en camera’s met warmte- en bewegingssensoren.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Piotr Bystrianin van vluchtelingenorganisatie Fundacja Ocalenie bedekt op 11 oktober een wond van een migrant die de grens met Polen is overgestoken.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Polen heeft toegegeven vluchtelingen terug te brengen naar Wit-Rusland. Deze zogeheten pushbacks zijn in strijd met het internationaal recht, omdat iedere migrant recht heeft op een asielprocedure.
Foto Kacper Pempel/Reuters
In het grensgebied waar de noodtoestand is uitgeroepen, controleert de politie auto's. In het gebied is het vrijwel onmogelijk geworden om voedselhulp en medische bijstand te verlenen aan migranten omdat onder anderen hulpverleners het gebied niet meer in mogen.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Poolse militairen bij het hoofdkwartier van de grenspolitie in de stad Michalowo in het noordoosten van Polen. Het land stuurde al 1.800 militairen naar de grens.
Foto Kacper Pempel/Reuters
Donderdag heeft het land een wet aangenomen die volgens mensenrechtenorganisaties als doel heeft om zogeheten pushbacks te legaliseren. In de praktijk gebeurde dit dus al weken.
Foto Agnieszka Sadowska/Agencja Gazeta/Reuters
VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft kritiek geuit op de nieuwe wet omdat deze "het fundamentele recht ondermijnt om asiel aan te vragen".
Foto Agnieszka Sadowska/Agencja Gazeta/Reuters