Blijdorp claimt doorbraak in kweken van rifvissen

Innovatie Dierentuin hoopt op een wereldprimeur met de ontwikkeling van een kraamkamer voor koraalvissen die uitsterven moet tegengaan.

De drijvende kraamkamer voor rifvissen wordt getest in een van de aquaria van het Oceanium in Blijdorp.
De drijvende kraamkamer voor rifvissen wordt getest in een van de aquaria van het Oceanium in Blijdorp. Foto Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp werkt aan een zelfstandige en drijvende kraamkamer voor rifvissen, die het uitsterven van de koraalvissen tegen moet gaan. Op termijn hoopt de dierentuin die ook in te zetten bij koralen en riffen zelf. „Binnen een jaar willen we het in het wild testen”, zegt Sander van Lopik, marien medewerker van het Oceanium in Diergaarde Blijdorp. Áls het bij de riffen zelf ook werkt, heeft Blijdorp een wereldprimeur, stellen ze.

Rifvissen zijn moeilijk te kweken, weet Van Lopik. „Deels is dat een voedselprobleem en deels een waterprobleem. Eerder moesten we eitjes en larfjes verplaatsen naar een andere bak om ze te kunnen laten groeien; in aquaria zelf overleven ze niet vanwege de waterzuiveringsfilters.” Alleen, bij het overzetten overleeft een deel niet, omdat de eitjes en larfjes moeten wennen aan het nieuwe water.

Om het verhuismoment over te slaan en overlevingskansen te vergroten, bedacht Blijdorp een kraamkamer die drijft ín het water waar ze verwekt zijn. „Zo slaan we dat gewenningsmoment over en kunnen ze beschermd van de filters groter worden.” Blijdorp testte het systeem al succesvol bij relatief makkelijk te kweken anemoonvissen. „Dus het is mogelijk. Wij zien dit als een doorbraak in het kweken van vissen.”

Overbevissing

Koralen worden ernstig met uitsterven bedreigd, blijkt onder meer uit onderzoek van de Wageningen Marine Research en de University of Hawaii Manoa. Deels komt dat door overbevissing en toerisme, deels door de opwarming van de aarde. De meeste aquaria haalden tot voor kort vissen uit zee. Blijdorp ook, toen het Oceanium opende in 2000.

Lees ook dit verhaal: Gebruikt Diergaarde Blijdorp noodlening van gemeente wel juist?

„Tegelijkertijd worden de dieren ernstig bedreigd en zijn bijvoorbeeld doktersvissen belangrijk voor riffen”, zegt Van Lopik. Doktersvissen eten algen die je kunt vergelijken met het onkruid in de riffen, zo voorkomen de vissen overwoekering. De uitvinding moet ook helpen om voor aquaria meer zelf te kweken en minder uit zee te halen.

Door de kraamkamer volledig zelfvoorzienend te maken met onder meer een zonnepaneel, hoopt Blijdorp dat ze het op termijn ook kunnen inzetten in het wild. Eerst wil Blijdorp het laten testen door andere aquaria over de wereld, om feedback te krijgen over de werking. Daarna willen ze in gesprek met organisaties om het bij riffen zelf in te zetten. Van Lopik: „Zo hoeven er minder vissen weggevangen te worden en is ook daar de overlevingskans groter.”