Recensie

Recensie Film

Terugblik op een Duits- Chileense horrorsekte

Documentaire In de gewezen sekte Colonia Dignidad stellen sommigen het schrikbewind van ‘mini-Hitler’ Paul Schäfer alsnog aan de kaak.

De Duitse predikant Paul Schäfer trok begin jaren zestig naar Chili, waar hij een geloofsgemeenschap stichtte: Colonia Dignidad. Menigeen zag Schäfer als een soort goeroe, maar hij leidde zijn sekte met harde hand. De beklemmende documentaire Songs of Repression laat zien op welke manieren hij dat deed. Net als je denkt dat het niet erger kan, blijkt het toch weer erger te zijn.

Zonder uit te leggen wat ze fout deden, werden willekeurige bewoners van zijn kolonie bruut in elkaar geslagen. Jongetjes werden seksueel misbruikt, vrouwen zag hij als tweederangsburgers. Meisjes waren ‘kippen’, vrouwen ‘langharigen’. Niemand zei wat, niemand greep in. Onder ‘mini-Hitler’ Schäfer stonden zogenaamde hiërarchen, die met één hand op de bijbel vrolijk mee mepten. Schäfer steunde op allerlei manieren dictator Pinochet. In een hartverscheurende scène vertelt een man dat hij als jongetje sliep op de tweede verdieping van het gebouw waar politieke gevangenen doodgemarteld werden. Verderop het terrein liggen massagraven.

Songs of Repression laat twee kampen aan het woord van de 120 Duitsers die er nog steeds wonen, nadat Schäfer in 2006 naar de gevangenis verdween en in 2010 stierf. Het ene kamp vergoelijkt zijn daden (die zijn „vergeten en vergeven”) en wil het er niet meer over hebben. Het andere kamp, ver in de minderheid, wil erover praten en wil eigenlijk ook dat de hiërarchen alsnog berecht worden.

Wie nog meer gruwelijke getuigenissen kan verdragen: op Netflix staat een zesdelige serie over hetzelfde onderwerp, Colonia Dignidad: een Duitse sekte in Chili.