Brandbrief: geweld tegen hulpverleners groot probleem

Taskforce Hulpverleners vragen bij de informateurs aandacht voor groeiend geweld tegen hen. Een politiewetenschapper is wel kritisch op de cijfers.

Handhaving bij een mobiele toezichtpost in Rotterdam
Handhaving bij een mobiele toezichtpost in Rotterdam Foto Marco de Swart/ANP

Na de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse zondag brak „keiharde agressie” richting de politie uit. „ Ze kregen stenen naar zich gegooid, en werden zelfs met complete boomstronken belaagd”, vertelt teamchef Lonneke Hordijk in op de politiewebsite. Meerdere agenten en politiepaarden raakten gewond.

Terwijl hooligans in Nijmegen de politie belaagden, was een brandbrief van de Taskforce Onze Hulpverleners Veilig onderweg naar de informateurs. „Een groot probleem”, omschrijft voorzitter Pieter Verhoeve, tevens burgemeester van Gouda, het groeiende geweld tegen hulpverleners. In 2020 steeg het aantal meldingen van geweldsincidenten bij politiemensen met bijna een vijfde tot 12.500. „Er moet echt iets gebeuren aan de houding die te veel burgers hebben jegens mensen met een publieke taak.”

En daarvoor is een structurele aanpak en geld van het nieuwe kabinet nodig. „Met het maatschappelijk ongenoegen wat zich vandaag de dag manifesteert, zie ik de cijfers anders niet dalen”, licht Verhoeve toe. Hij wil onder meer dat jongeren in wijken en op scholen wordt geleerd dat geweld tegen hulpverleners niet kan.

Op de politieke agenda

De aanpak van geweld tegen hulpverleners staat hoog op de politieke agenda. Zo werd dit jaar een taakstrafverbod ingevoerd, ondanks protest van de rechterlijke macht. In maart richtte het ministerie van Justitie en Veiligheid met onder andere politie, brandweer en boa’s de taskforce op.

Politiewetenschapper Marnix Eysink Smeets is kritisch. Hij vindt dat de taskforce preciezer moet uitzoeken wat er nu écht aan de hand is. Een voorbeeld is de groei van het geweld tegen de politie. Smeets ontleedde die cijfers en noemt ze „boterzacht”. Zo komt de groei voor een groot deel op het conto van twee korpsen en lijkt die het gevolg van een andere manier van registreren. De cijfers bestaan bovendien voor bijna de helft uit belediging (5.848).

Politiewetenschapper Eysink Smeets is van mening dat er preciezer moet worden uitgezocht wat er nu écht aan de hand is

Het verwijzen naar deze politiecijfers heeft volgens Smeets een averechts effect. Niet alleen geef je daarmee het publiek een verkeerd beeld, „als mensen het gevoel hebben dat een bepaalde vorm criminaliteit toeneemt, verlaagt dat de drempel en gaan juist meer mensen het doen, weten we uit de veiligheidspsychologie”.

Hij waarschuwt ook om niet alle jongeren te benaderen, maar alleen de agressievelingen. Het gevaar is dat men anders de plank misslaat zoals in de recente brede campagne tegen messenbezit ‘Drop je knife en doe wat met je life’. „Daarmee bereik je de gasten die met messen lopen niet.”