Deel NEC-tribune stort in na door Vitesse gewonnen Gelderse derby

Nijmegen Het uitvak van het Goffertstadion begaf het na de wedstrijd deels, waardoor tientallen Vitesse-supporters naar beneden vielen. De Nijmeegse burgemeester wil een onderzoek.
De tribune met hossende Vitesse-supporters bezwijkt na afloop van de Gelderse derby.
De tribune met hossende Vitesse-supporters bezwijkt na afloop van de Gelderse derby. Foto Vincent Jannink/ANP

Een deel van de tribune van het Goffertstadion in Nijmegen is zondag ingestort na afloop van de Gelderse derby tussen NEC Nijmegen en Vitesse. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls is „erg geschrokken”, zegt hij tegen persbureau ANP, en wil een onderzoek instellen om te achterhalen hoe het vak het kon begeven.

Vitesse won de eerste Gelderse derby sinds 2017 met 1-0 dankzij een doelpunt van Nikolai Baden Frederiksen. Toen de spelers van Vitesse na afloop van de wedstrijd hun overwinning vierden met de meegereisde supporters, verzakte een deel van de tribune. Zes tot zeven rijen met fans vielen hierdoor naar beneden. NEC-directeur Wilco van Schaik zei kort na de wedstrijd tegen de NOS dat naar zijn weten niemand gewond is geraakt.

Twitter avatar AwaydaysNL Awaydays NL Bewegende beelden van het instorten van het uitvak na afloop van NEC - Vitesse! https://t.co/RxD8QRGLo0

Na afloop van de wedstrijd werd de sfeer bij het Goffertstadion grimmig. Supporters zochten de confrontatie met de politie, aldus een politiewoordvoerder, waarna de Mobiele Eenheid meerdere charges uitvoerde. Tientallen NEC-aanhangers belaagden agenten met onder meer boomstronken en stenen en vernielden een politiebus. Enkele politieagenten en -paarden raakten lichtgewond. „Meer dan twintig” relschoppers zijn aangehouden, aldus de politie Gelderland op Twitter, die het geweld „onacceptabel” noemt.

Ook de aanloop naar de derby verliep onrustig. Bij een vechtpartij tussen aanhangers van NEC en Vitesse in het oosten van Arnhem is in de nacht van zaterdag op zondag een achttienjarige man zwaargewond geraakt. Wat zijn rol was in het geheel is niet bekend. De confrontatie, bij een tankstation, was volgens Omroep Brabant georganiseerd door de supporters van beide clubs. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.