In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat Noord-Korea zijn wapenarsenaal tentoonstelde, kan Amsterdam los op ADE, trad de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz af en werden in Noorwegen vijf mensen vermoord met pijl-en-boog.
Iraakse aanhangers van de sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr vieren feest nadat voorlopige resultaten van de Iraakse parlementsverkiezingen zijn aangekondigd. De partij van Sadr sleepte meer dan 70 van de 329 zetels binnen. Sadr voerde een sterk nationalistische campagne en uitte veel kritiek op de invloed van Iran en de VS op de Iraakse politiek.
Foto Alaa Al-Marjani / Reuters
Polen demonstreren tegen de uitspraak van het Poolse Constitutionele Hof dat oordeelde dat nationale politici delen van het Europees recht mogen negeren en uitspraken van de hoogste juridische instantie, het Europees Hof in Luxemburg, niet per se bindend zijn. De vergaande uitspraak brengt Polen dichter bij vertrek uit de Europese rechtsorde.
Foto Albert Zawada / EPA
Reddingswerkers evacueren bewoners nadat een rivier uit zijn oevers is getreden door de tropische storm Kompasu ten noorden van de Filipijnse hoofdstad Manilla. Zeker dertig mensen zijn volgens de nationale rampendienst om het leven gekomen door overstromingen en aardverschuivingen. Dertien mensen worden vermist.
Foto Handout / AFP
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un bekijkt een demonstratievlucht tijdens de openingsceremonie van de expositie "Self-Defence-2021" in Pyongyang waar het wapenarsenaal van Noord-Korea werd getoond.
KCNA via KNS / AFP
Een vliegtuigshow in Madrid tijdens een militaire parade ter gelegenheid van la Día de la Hispanidad oftewel de Fiesta Nacional de España (de nationale feestdag). Op deze dag wordt gevierd dat op 12 oktober 1492 Christoffel Columbus Amerika ontdekte.
Foto Javier Barbancho / Reuters
De Franse middenvelder Paul Pogba (L) wedijvert met de Spaanse middenvelder Sergio Busquets tijdens de Nations League-finale tussen Spanje en Frankrijk in het San Siro-stadion in Milaan. Frankrijk won de wedstrijd met 2-1.
Foto Franck Fife / AFP
Een demonstrant wordt gearresteerd tijdens een protest in het centrum van Santiago op Columbusdag (12 oktober). De inheemse Mapuche-gemeenschap in Chili strijdt al jaren voor gelijke rechten.
Foto Martin Bernetti / AFP
Kraaien zitten op grafkruisen op een begraafplaats voor coronavirusslachtoffers in Kolpino, buiten St. Petersburg. Rusland bereikte dinsdag opnieuw een record van dagelijkse sterfgevallen door het coronavirus. Het land worstelt met een hevige golf van infecties en een achterblijvende vaccinatiegraad. Toch komt er geen nieuwe nationale lockdown.
Foto Dmitri Lovetsky / AP
Reuzenpop Amal, gemaakt door de Handspring Puppet Company, arriveert op 13 oktober 2021 in Parijs. De 3,5 meter lange 'Little Amal'-pop symboliseert een jong Syrisch vluchtelingenmeisje en maakt deel uit van 'The Walk'. Dit is een kunstinitiatief dat 8.000 kilometer van Syrië naar het Verenigd Koninkrijk zal reizen door Turkije, Griekenland, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en België, om aandacht te vragen voor de behoeften van jonge vluchtelingen.
Foto Christophe Petit Tesson / EPA
Feestend publiek tijdens het Amsterdam Musical Festival, een onderdeel van Amsterdam Dance Event (ADE). Tijdens AMF werd ook de beste dj van de wereld bekendgemaakt.
Foto Paul Bergen / ANP
De politie onderzoekt de aanslag in Kongsberg in Noorwegen. Volgens de politiechef raakten verschillende mensen gewond en werden sommigen gedood tijdens een aanval met een wapen, vermoedelijk een pijl en boog. De dader werd gearresteerd. Bekenden van de verdachte beschrijven hem als psychisch instabiel. De Noorse politie beschouwt de aanslag als een terreurdaad.
Foto Hakon Mosvold Larsen / EPA
De Japanse premier en leider van de regerende Liberaal-Democratische Partij (LDP) Fumio Kishida en zijn ministers juichen nadat de ontbinding van het Japanse lagerhuis werd aangekondigd in het parlement in de Japanse stad Tokio.
Foto Kim Kyung-Hoon / Reuters
De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz arriveert bij het Oostenrijkse parlement in Wenen om een parlementaire sessie bij te wonen. De 35-jarige Kurz ligt onder vuur vanwege een omkopingsschandaal. Hij stelt onschuldig te zijn, maar treedt af om „politieke chaos” in Oostenrijk te voorkomen.
Foto Joe Klamar / AFP
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion protesteren met een stille tocht voor klimaatslachtoffers op de vierde actiedag in de Week van Klimaatrebellie. De actiegroep demonstreert tegen het huidige klimaatbeleid van de overheid.
Foto Bart Maat / ANP
Strijders van sjiitische Hezbollah- en Amal-bewegingen vechten in de omgeving van Tayouneh, een buitenwijk van de hoofdstad Beiroet. Er zijn zeker vijf doden en dertig gewonden gevallen bij de demonstratie van Hezbollah en Amal. De demonstranten waren bijeengekomen voor het Paleis van Justitie om te protesteren tegen rechter Tarek Bitar, die het onderzoek naar de explosie in de haven van Beiroet leidt.
Foto Anwar Amro / AFP