VN-onderzoeker: Noord-Koreanen dreigen te verhongeren

Een gezondheidsmedewerker ontsmet een winkelpad in een supermarkt in Pyongyang.
Een gezondheidsmedewerker ontsmet een winkelpad in een supermarkt in Pyongyang. Foto Kim Won Jin/AFP

Door de gevolgen van de coronacrisis dreigen Noord-Koreaanse kinderen en ouderen te verhongeren. Dat heeft een speciale rapporteur voor de Verenigde Naties (VN) geconstateerd in een woensdag gepubliceerd rapport. Sinds het begin van de pandemie zijn de landsgrenzen van Noord-Korea gesloten en gelden strikte reisbeperkingen tussen de verschillende regio’s van het geïsoleerde land.

Rapporteur Tomás Ojea Quintana concludeert in het rapport dat de Noord-Koreaanse bevolking kampt met een groeiend tekort aan voedsel. Dat komt onder andere doordat de import is gestokt van kunstmest en andere agrarische producten uit China, waarvan Noord-Korea sterk afhankelijk is. Ook internationale sancties, opgelegd door ondere andere de VN vanwege het nucleaire programma van Noord-Korea, en een uitbraak van de varkenspest droegen bij aan teruglopende productie van de Noord-Koreaanse landbouw.

Voor de pandemie kampte 40 procent van de bevolking al met „voedselonzekerheid”, met ondervoeding en groeiachterstanden als gevolg, aldus Quintana. Dat aantal is toegenomen, ook onder druk van prijsstijgingen van rijst en maïs. Veel gezinnen kunnen zichzelf niet langer onderhouden en het aantal daklozen neemt toe. Noord-Korea stond Quintana niet toe naar het land te reizen, waardoor hij zijn rapport op basis van online interviews moest opstellen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘QR-code in ruim een derde van de gevallen niet gecontroleerd’