Vaccins werken nog onveranderd goed tegen ziekenhuisopname

De coronavaccins beschermen nog altijd zeer goed tegen ernstige ziekte waarvoor een ziekenhuisopname nodig is. Dat blijkt uit de laatste cijfers die door het RIVM zijn geanalyseerd. De bescherming tegen een ziekenhuisopname is 95 procent, tegen opname op de intensive care zo’n 97 procent. Die percentages zijn even hoog als het RIVM in een eerdere rapportage in augustus meldde.

Uit cijfers uit Israël werd een aantal maanden geleden geconstateerd dat de bescherming van de vaccins naar verloop van tijd afneemt, ook tegen ziekenhuisopname. In Nederland is dat vooralsnog niet te zien. Vier op de vijf Covid-19-patiënten die tussen tussen 1 september en 3 oktober op de intensive care werden opgenomen, zijn ongevaccineerd. Van alle in het ziekenhuis opgenomen patiënten hadden drie op de vier geen vaccinatie. Dat is iets lager dan in de vorige rapportage, toen 88 procent van de Covid-patiënten in het ziekenhuis niet gevaccineerd was. Die rapportage ging over de periode april tot augustus, waarin een groot deel van de bevolking nog niet was gevaccineerd. Doordat de vaccinatiegraad groeit, komen ook meer mensen die zijn gevaccineerd in het ziekenhuis.

Ook onder 75-plussers, van wie het overgrote deel inmiddels ruim een half jaar is gevaccineerd, is het overgrote deel van de Covid-patiënten in het ziekenhuis ongevaccineerd. Per 100.000 75-plussers die niet zijn gevaccineerd, zijn er tussen 1 september en 3 oktober 3,8 opgenomen in het ziekenhuis. Van de gevaccineerde bevolking van 75-plus waren dat er in dezelfde periode 0,35 per 100.000 inwoners.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Ministerie doet aangifte tegen handelaren in QR-codes