Toerisme op Aruba en Curaçao trekt aan, Sint Maarten voert coronapas in

Toeristen op stretchers op Curaçao.
Toeristen op stretchers op Curaçao. Foto Arie Kievit

Toeristen weten de weg naar Aruba en Curaçao weer te vinden. Dat melden toerismebureaus op de eilanden aan persbureau ANP. Afgelopen maand was het aantal toeristen op Curaçao terug op 85 procent van het niveau in september 2019, op Aruba was dat 82 procent in vergelijking met twee jaar terug. Vooral op Curaçao, een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, is het aantal Nederlanders onder de toeristen met ruim 60 procent opmerkelijk hoog.

Door de coronapandemie liep het toerisme op Aruba en Curaçao met name vorig jaar sterk terug, waardoor de eilanden het economisch zwaar te verduren kregen. Toen premier Rutte in november vorig jaar een negatief reisadvies voor het buitenland aankondigde, maakte hij een uitzondering voor de „Caribische rijksdelen van het koninkrijk”. Die zijn immers niet het buitenland, redeneerde Rutte. Vervolgens trok de vraag naar een zonvakantie onder Nederlanders direct aan.

Sint Maarten, een ander autonoom land binnen het koninkrijk, kondigde woensdag aan dat het vanaf 22 oktober een gezondheidspas verplicht stelt in het uitgaansleven. Het eiland voert de pas in om de coronabesmettingen zo veel mogelijk te beperken. Uitgaansgelegenheden zijn vanaf komend weekeinde tot 01.00 uur open. De afgelopen twee maanden moesten horeca vanaf 23.00 uur hun deuren sluiten vanwege een avondklok, die begin augustus werd ingevoerd vanwege een oplopend aantal coronabesmettingen.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Groeiramingen Duitse economie flink naar beneden bijgesteld