Thuiskok

Parelgort met kastanjes

Giet de parelgort af en doe deze in een pan met het water en de bouillonblokjes. Voeg wat zout toe en breng aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat op laag vuur doorkoken tot de gort zacht is. Test af en toe of het de gaarheid heeft die je wilt. De gort moet zacht zijn maar nog wel een beetje 'bite' hebben. Voeg wat water toe als het geheel te droog kookt en giet wat water af als het te vochtig is.

Bak ondertussen de paddenstoelen in de olie in een grote koekenpan. Leg een deksel op de pan, roer een keer door en schud de pan een aantal keren heen en weer tot ze al hun vocht hebben verloren. Haal het deksel van de pan en laat de sappen verdampen. Voeg de knoflook en wat zout en peper toe en laat nog circa twee minuten op hoog vuur doorbakken. Voeg de kastanjes en de port toe en kook nog twee minuten door. Geheelonthouders kunnen de port achterwege laten. Het doorkoken kun je van tevoren doen. Warm vlak voor het eten de parelgort op, voeg er zo nodig wat water aan toe, en verwarm het paddenstoelenmengsel. Meng de paddenstoelen door de gort en roer de boter en de kookroom erdoorheen. Serveer met de fijngehakte peterselie.