‘QR-code in ruim een derde van de gevallen niet gecontroleerd’

Festivalgangers tonen hun QR-code bij de ingang van Afas Live voor aanvang van het Amsterdam Musical Festival.
Festivalgangers tonen hun QR-code bij de ingang van Afas Live voor aanvang van het Amsterdam Musical Festival. Foto Paul Bergen/ANP

Bij ruim een derde van bezoeken aan horeca, bioscopen en andere gelegenheden wordt niet gecontroleerd op een coronatoegangsbewijs, de QR-code met bewijs van vaccinatie, een negatieve test of herstel van het coronavirus. Dat blijkt uit een donderdag gepbliceerd onderzoek van peilbureau I&O Research in opdracht van de NOS.

I&O Research deed een representatieve steekproef onder ruim 2.200 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Driekwart van de ondervraagden maakt gebruik van de QR-code, lagere inkomensgroepen doen dat minder vaak dan hogere inkomensgroepen. Onderzoeker Peter Kanne laat tegenover de NOS weten dat de ondervraagden overwegend positief zijn over het gebruik van de coronapas. „Maar dan moet het eigenlijk wel waterdicht zijn. Anders ervaren ze het als schijnveiligheid,” voegt Kanne daaraan toe.

De verschillen tussen de gelegenheden zijn groot: bioscopen, muziekevenementen en theaters controleren in meer dan 80 procent van de gevallen. Sportkantines en cafe’s daarentegen controleren veel minder vaak, respectievelijk in 30 en 55 procent van de gevallen.

Sinds 25 september is het voor een bezoek aan onder meer de horeca, bioscopen en sportkantines verplicht om een coronatoegangspas te tonen. Het demissionaire kabinet trok extra geld uit voor toezicht op de controle van coronatoegangsbewijzen door gemeenten. Gemeenten lieten afgelopen maand echter weten niet direct straffen uit te delen aan bedrijven of gasten die bezoekers niet controleren op het coronatoegangsbewijs.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘QR-code in ruim een derde van de gevallen niet gecontroleerd’