Ministerie doet aangifte tegen handelaren in QR-codes

Sinds 25 september wordt de QR-code gescand in onder meer de horeca.
Sinds 25 september wordt de QR-code gescand in onder meer de horeca. Foto Niels Blekemolen

Het ministerie van Volksgezondheid doet aangifte tegen handelaren die QR-codes voor de CoronaCheck-app hebben aangeboden op websites en sociale media zoals Telegram. Dat bevestigt het ministerie na berichtgeving van de NOS. Op een website, die inmiddels offline is, konden bezoekers relatief eenvoudig een nagemaakt coronatoegangsbewijs bemachtigen. „Aangezien er meer van dit soort websites zijn, trekken we enkele dagen uit om dit in kaart te brengen voordat we aanstaande maandag aangifte doen”, zegt een woordvoerder van het ministerie. Ook tegen de mensen die gedeelde QR-codes gebruiken, zal het ministerie naar eigen zeggen aangifte doen. Voor de aangifte is maandag een afspraak ingepland bij de politie.

Het gaat om de handel in geldige QR-codes die afkomstig zijn van mensen die deze volgens de regels hebben verkregen. „Het is op dit moment nog niet duidelijk of zij de codes vrijwillig hebben gedeeld”, aldus de woordvoerder. „Wel is zeker dat zowel het aanbieden als delen van deze QR-codes strafbaar is, waarbij het niet uitmaakt of ervoor wordt betaald.” Het ministerie betreurt het gebruik van gedeelde QR-codes. „Dat is geen goed idee. Juridisch niet, maar überhaupt niet vanwege de oplopende besmettingen en de situatie waar we met z’n allen naartoe willen: een wereld zonder coronamaatregelen. Sjoemelen draagt daar niet aan bij.”

De online handel in QR-codes staat los van eerdere fraudegevallen bij de GGD in september. Toen werd een GGD-medewerker uit de regio Utrecht door de politie opgepakt op verdenking van fraude met vaccinatiebewijzen, die werden verkocht voor bedragen vanaf 150 euro. Ook in andere GGD-regio’s zijn „een aantal medewerkers” op non-actief gesteld vanwege vergelijkbare praktijken.

Sinds 25 september geldt op veel plekken het verplichte coronatoegangsbewijs, zoals bij horecagelegenheden, evenementen, sportwedstrijden en musea. De QR-codes die online rondgaan, worden volgens het ministerie direct geblokkeerd.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Opnieuw meer dan 3.600 positieve coronatests gemeld