‘Kleine kans op faillissementsgolf door einde Tozo-steun’

In de horeca moeten bezoekers hun CoronaCheck-app laten zien bij binnenkomst.
In de horeca moeten bezoekers hun CoronaCheck-app laten zien bij binnenkomst. Foto Evert Elzinga/ANP

De kans op een faillissementsgolf door het afschaffen van steun aan zelfstandige ondernemers is klein. Dat concludeert ABN Amro in een donderdag gepubliceerd onderzoek naar de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Met deze regeling kregen ondernemers tot oktober dit jaar een aanvulling van hun inkomen tot het minimumloon als hun opdrachten tijdens de coronacrisis waren wegvielen.

Het Economisch Bureau van ABN Amro denkt dat in oktober minder dan 1 procent van de zelfstandige ondernemers de Tozo nog nodig zou hebben. Bij de kleine groep die wel problemen kan krijgen, gaat het vooral om ondernemers in sectoren waar nog coronamaatregelen van kracht zijn, zoals in de horeca en cultuursector. Zij kunnen nog op andere manieren aanspraak maken op overheidssteun.

Aan het begin van de coronapandemie maakte 18 procent van de bedrijven in Nederland gebruik van de Tozo-steun. In juni van dit jaar ontving nog 3,5 procent Tozo. Vermoedelijk heeft in september 2 procent van de ondernemers Tozo gekregen, schat ABN Amro op basis van zijn eigen data van Tozo-stortingen op rekeningen van ondernemers.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: ‘QR-code in ruim een derde van de gevallen niet gecontroleerd’