Huurprijzen in vrije sector voor het eerst in een jaar weer gestegen

Huurwoningen Dit kwartaal waren de huurprijzen per vierkante meter 2,5 procent hoger dan vorig jaar. Door de coronacrisis daalden de prijzen het afgelopen jaar juist.
Woningen te huur en te koop in Den Haag.
Woningen te huur en te koop in Den Haag. Foto Robin Utrecht/ANP/Hollandse Hoogte

De huurprijzen in de vrije sector in Nederland zijn voor het eerst in een jaar weer gestegen. Afgelopen kwartaal waren de prijzen per vierkante meter 2,5 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van huurplatform Pararius. Door de coronacrisis, die zorgde voor minder expats en toeristen, daalden de huurprijzen het afgelopen jaar juist.

Huurders van appartementen betaalden in de vrije sector gemiddeld zo’n 17 euro per vierkante meter. Een eengezinswoning kostte gemiddeld 13 euro per vierkante meter en een vrijstaande woning rond de 14 euro per vierkante meter. Huurwoningen die kaal worden opgeleverd, daalden wel in prijs. Deze daling werd gecompenseerd door de stijging van huurwoningen die gemeubileerd en gestoffeerd waren. Bij een kale woning ontbreekt de vloerbedekking of laminaat, en vaak ook de gordijnen of keukenvoorzieningen.

De stijging van huurprijzen in de vrije sector komt volgens Pararius-directeur Jasper de Groot onder meer door het teruggekeerde toerisme en de expats die weer naar Nederland komen. Ook noemt hij de al bestaande grote schaarste aan vrije sector huurwoningen als belangrijke factor. Tijdens de coronapandemie bleven huurwoningen die expats eerder huurden juist vaak leegstaan. Om alsnog huurders te vinden, werden de prijzen verlaagd. Appartementen voor toeristen werden ook tijdelijk beschikbaar gesteld voor verhuur.

De huurprijzen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag stegen circa 2 procent per vierkante meter. Amsterdam heeft nog altijd de duurste huurwoningen in de vrije sector. Gemiddeld kost een huurhuis daar 22 euro per vierkante meter. In een paar steden stegen de huurprijzen niet ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit was onder meer in Amersfoort, Middelburg en Roermond.