GroenLinks-Kamerlid Bart Snels stopt, vooral om samenwerking met PvdA

Den Haag Kamerlid Bart Snels noemt zijn partij en de PvdA „zeer verschillende partijen” en staat negatief tegenover de toenadering tussen de twee. Hij beticht de sociaaldemocraten van een „opportunistische stijl van politiek bedrijven”.
Tweede-Kamerlid Bart Snels (GroenLinks) in oktober in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.
Tweede-Kamerlid Bart Snels (GroenLinks) in oktober in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Foto Lex van Lieshout/ANP

GroenLinkser Bart Snels stopt als Tweede Kamerlid. Dat heeft hij donderdagavond aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp laten weten. Als belangrijkste reden noemt hij de samenwerking van zijn partij met de PvdA. „Het zijn twee zeer verschillende partijen”, schrijft Snels in een brief, die hij ook op Twitter plaatste. „Het is mij niet duidelijk waar de PvdA echt voor staat en de opportunistische stijl van politiek bedrijven spreekt mij niet aan.”

De PvdA en GroenLinks zeiden eerder dit jaar gezamenlijk op te willen trekken in de formatie, maar de VVD en het CDA staken hier een stokje voor. Wel houden de PvdA en GroenLinks sindsdien regelmatig samen fractievergaderingen en spreken Kamerleden tijdens debatten soms namens de andere partij. Dat GroenLinks van plan is die „nauwe samenwerking” met de sociaaldemocraten door te zetten, voelt voor Snels „als een vorm van kiezersbedrog”. De PvdA verkeert volgens het Kamerlid „in net zo’n grote crisis als het CDA”.

Snels is ook kritisch over de fractieleiding van zijn partij. Hij schrijft dat hij intern steeds minder ruimte kreeg om zijn geluid over de samenwerking met de PvdA te uiten. „Het zou goed zijn als de fractie eens het gesprek voert over hoe besluiten worden genomen en wat de zeggenschap is van de Kamerleden over de werkwijze van de fractie en de samenstelling van het fractiebestuur”, aldus Snels.

‘Destructieve politiek’

De GroenLinkser hekelt in zijn brief bovendien de politieke cultuur in Den Haag. Die lijkt volgens Snels „alleen nog te gaan om het beschadigen van anderen”. Het Kamerlid spreekt van „destructieve politiek” die zelden gericht is „op iets tot stand brengen in samenwerking met anderen”. Om die reden nam voor hem „het gevoel van trots” af Kamerlid te zijn.

Snels was jarenlang financieel woordvoerder van GroenLinks. Hij werkte aan een wet om de informatievoorziening vanuit de overheid beter de regelen; de overheid opener te maken. Een wetsvoorstel van zijn hand om ontwijking van winstbelasting aan te pakken, nam het kabinet over. Snels was een belangrijke vertrouweling van partijleider Jesse Klaver. Die bedankte Snels donderdagavond via Twitter voor „alles” wat hij voor GroenLinks en hem persoonlijk heeft betekend.