Fouten Eijsden-Margraten bij subsidies aan landschapstichting IKL

Limburg Bij subsidies voor landschapsstichting IKL van Eijsden-Margraten werden de regels niet gevolgd, blijkt uit onderzoek van die gemeente.

Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten stapte in april 2021 op naar aanleiding van de affaire rond stichting IKL.
Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten stapte in april 2021 op naar aanleiding van de affaire rond stichting IKL. Foto Jean-Pierre Geusens/ANP/Hollandse Hoogte

Landschapsstichting IKL ontving jarenlang subsidie van Eijsden-Margraten zonder dat aan de daaraan geldende voorwaarden werd voldaan. Bij opdrachten aan IKL en twee bedrijven van IKL-directeur en oud-CDA-gedeputeerde Herman Vrehen ontbraken veelal offertes, schriftelijke opdrachtverstrekkingen en een achterliggend beleid.

Dat blijkt uit onderzoek van de concerncontroller van de gemeente. Waarnemend burgemeester Sjraar Cox (PvdA) gaf daartoe opdracht na zijn aantreden.

Na een publicatie van NRC over IKL afgelopen maart werd Vrehen ontslagen, ging IKL failliet, trad het volledige Limburgse provinciebestuur af en stapte ook toenmalig burgemeester Dieudonné Akkermans (CDA) van Eijsden-Margraten onder druk van zijn gemeenteraad op. Hij was ook voorzitter van de raad van toezicht van IKL. Akkermans liet onder meer op papier vastleggen dat Vrehen IKL-personeel en zichzelf mocht inhuren. De directeur verdiende daar honderdduizenden euro’s mee. Hij kon ook vrienden en oud-collega’s de raad van toezicht binnenhalen.

Lees ook: ‘Steeds weer ploppen dezelfde namen op’in de IKL-affaire

‘Geen patroon van bevoordeling’

Tussen 2013 en 2021 ontving IKL in totaal 520.000 euro subsidie van Eijsden-Margraten. Als sinds 1983, ver voor Akkermans’ en Vrehens betrokkenheid bij de landschapsstichting, werden subsidies verstrekt zonder te voldoen aan voorwaarden van de gemeentelijke subsidieverordening. Bij de door Eijsden-Margraten verstrekte opdrachten ging het in die periode om bijna 200.000 euro voor IKL en om zo’n 135.000 euro voor Vrehens bedrijven BosWerkt en Werkbank.

Voor Eijsden-Margraten zijn de uitkomsten aanleiding om de interne processen beter op orde te brengen. De gemeente ziet af van verder onderzoek, omdat er „geen patroon van bevoordeling” is waargenomen.