Recensie

Recensie Muziek

De Stradivari-betovering komt van Janine

Het beroemde Britse handelshuis Beare wist twaalf Stradivari’s bijeen te brengen voor de documentaire Falling for Stradivari, die de mythe rond de beroemde Cremonese vioolbouwer flink moet aandikken. Violist Janine Jansen bespeelde de instrumenten, en maakte daar met dirigent Antonio Pappano als pianist het album 12 Stradivari van. Een verzameling muzikale miniaturen, maar dat is het dan ook. Meer dan de namen van de violen en hun bouwjaar vind je niet in het cd-boek. Geen uitleg waarom Jansen stukken en violen aan elkaar koppelt. En de opmerking dat alle instrumenten hun eigen karakter hebben, krijgt nergens nadere invulling.

Het doet denken aan een anekdote over violist Jascha Heifetz die na een lofzang van een bewonderaar over hoe mooi zijn instrument zong, de viool pakte, tegen zijn oor hield en zei: „Ik hoor niks.” Ook in dit geval komt de betovering van Janine.