Recensie

Recensie

Bedaarde James Blake reflecteert op vriendschap

James Blake laveert vaak op de grens van kitsch en waarachtigheid. De Britse Blake (33), die op zijn nieuwe album Friends That Break Your Heart reflecteert op verloren vriendschap, klinkt doorgaans serieus. Statig mijmert de baritonstem, of vouwt zich warmbloedig om de instrumentaties.

Het slotnummer ‘If I’m Insecure’ lijkt een statement, maar Blake verdwaalt in zijn elektronische vergezichten. Dat gebeurt vaker op dit nieuwe, vijfde album. Het is een bedaard album, waar Blake elektronische flarden aanvult met zacht getokkel en strijkers. Er zijn geslaagde nummers, zoals het ontroerende ‘Show Me’ en ‘Say What You Will’. Helaas kreeg het indrukwekkende ‘Show Me’ een sentimenteel tussenstuk, met nadrukkelijk dramatische wendingen, net als openingsnummer ‘Famous Last Words’. Het is een voordeel dat Blake’s elektrische piano hier minder prominent is. En dat Blake kan doseren, blijkt ook uit het wonderschoon hypnotiserende ‘Foot Forward’.