Thuiskok

Bulgurnotensalade

Dit Syrische gerecht werd door de familie van Claudia Roden ‘bazargan’ genoemd, omdat alle ingrediënten ervoor op de specerijenbazaar van Aleppo werden gekocht. De souk (markt) in de oude medina van Aleppo was de grootste, overdekte ter wereld en stond op de Unesco werelderfgoedlijst. Door de oorlog in Syrië zijn grote delen ervan verwoest.

Deze maaltijdsalade kunt u serveren als voor- of bijgerecht. Doe de bulgur in een grote schaal en giet het kokende water eroverheen. Laat 30 minuten weken tot de bulgur zacht is. Roer regelmatig door zodat het water door elke graankorrel geabsorbeerd kan worden. Klop voor de dressing de olie met de granaatappelmelasse en wat zout. Voeg het citroensap, de tomatenpuree, harissa, komijn, koriander en piment toe en klop met een vork goed door elkaar. Giet de dressing over de bulgur en meng alles goed door elkaar. Proef en voeg zo nodig meer zout toe. Hak de walnoten, hazelnoten en pistachenoten in grove stukken. Voeg ze toe aan de bulgur samen met de pijnboompitten en peterselie. Meng goed door elkaar en garneer eventueel met granaatappelpitten.