Schakers moeten QR-code tonen op NK, oordeelt rechter

Titelverdediger Lucas van Foreest gaf eerder te kennen niet mee te zullen doen aan het NK als het coronatoegangsbewijs verplicht zou zijn.
Titelverdediger Lucas van Foreest gaf eerder te kennen niet mee te zullen doen aan het NK als het coronatoegangsbewijs verplicht zou zijn. Foto Dijkstra BV/ANP

Schakers die vanaf vrijdag meedoen aan het NK schaken in het gemeentehuis van het Drentse Hoogeveen moeten daar hun coronabewijs laten zien. Dat heeft de voorzieningenrechter in Haarlem geoordeeld in een kort geding aangespannen door zes topschakers, onder wie de huidige kampioen Lucas van Foreest, tegen de gemeente Hoogeveen en de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). De schaakbond hoeft het toernooi ook niet op een andere locatie te organiseren.

Het kampioenschap is door de gemeente Hoogeveen als evenement aangemerkt en geldt daarom als een plek waar deelnemers hun QR-code, een bewijs van vaccinatie, een negatieve test of herstel van het coronavirus moeten laten zien. Volgens de schakers betreft het een amateursporttoernooi, waarvoor het tonen van coronabewijzen geen verplichting is. Een dagelijkse coronatest voor degenen die niet zijn gevaccineerd zou ten koste gaan van schaakprestaties.

Volgens de voorzieningenrechter is het schaaktoernooi van „dusdanig hoog niveau” dat het „hier niet om een amateursporttoernooi gaat”. „De huidige regelgeving laat niet toe dat wedstrijden als deze worden georganiseerd zonder dat de deelnemers beschikken over een coronatoegangsbewijs”, aldus de rechter. De gemeente is verplicht deze regels na te leven en moet daarom ook tijdens het NK schaken om QR-codes vragen. „Zij is immers het bevoegd gezag dat moet toezien op naleving van deze regelgeving.”

De 20-jarige Lucas van Foreest liet eerder deze week weten dat hij niet mee zou doen als de verplichting om een coronatoegangsbewijs te laten zien zou blijven, meldt persbureau ANP. Zijn advocaat was woensdagavond niet te bereiken. De vijf andere eisers waren zijn zus Machteld van Foreest, oud-kampioen Sergey Tiviakov, Sipke Ernst, Migchiel de Jong en Ivo Maris. Of zij alle zes weigeren mee te doen aan het kampioenschap is niet bekend. Het NK duurt tot 23 oktober.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Schakers moeten QR-code tonen op NK, oordeelt rechter