Recensie

Recensie Podcast

Oom Steph was een held

Een verzetsverhaal op persoonlijke wijze verteld. In Ondergronds Verleden duik je zeven afleveringen lang in andermans familiegeschiedenis.
1. Verkeerde moment, verkeerde plaats
Deze podcast luister je ook in onze app

Over oom Steph werd in de familie Middelhoff altijd geheimzinnig gedaan. Zijn naam viel zelden. Hij zou een wildebras zijn geweest en werd op 21 jarige leeftijd op 4 april 1945 gefusilleerd door de Duitsers. Gevalletje op het verkeerde moment op de verkeerde plaats.

Ellemieke Middelhoff en haar vader Anton besluiten samen het oorlogsverleden van Stephanus Middelhoff uit te pluizen. Om erachter te komen wat zijn rol in de oorlog is geweest en om eindelijk het ongemak in de familie te begrijpen. Op zoek naar erkenning en sensatie, daar zijn ze beiden bij aanvang van de podcast nog niet over uit. Want misschien, heel misschien, blijkt Steph wel een oorlogsheld te zijn geweest.

Ze blijken er niet eens heel ver vanaf te zitten. Middels een speurtocht van meer dan een jaar komen vader en dochter in contact met verloren familieleden. Langzamerhand ontwarren ze een verzetsgeschiedenis, een gruwelijk verraad en een verboden romance.

Toch is het niet een sensationeel verhaal, wat deze podcast het luisteren waard maakt. Eerder de aandoenlijkheid waarmee Anton en Ellemieke samen pogen hun overleden familielid alsnog te leren kennen. Met veel moeite en een vleugje fantasie weten ze oom Step toch nog een beetje tot leven te roepen. In dit proces illustreren ze prachtig hoe familiegeschiedenissen zich vormen en wat de rol van betekenisgeving hierin is.

Ondergronds Verleden, 7 afleveringen van een half uur, Ellemieke Middelhoff.