Man verdacht van voorbereiden moordaanslag op premier Rutte

Rechtszaak De 22-jarige verdachte Yavuz O. werd deze zomer opgepakt op verdenking van het beramen van een moordaanslag op premier Rutte.
Een 22-jarige Amsterdammer is deze zomer opgepakt vanwege bedreigingen aan het adres van Rutte.
Een 22-jarige Amsterdammer is deze zomer opgepakt vanwege bedreigingen aan het adres van Rutte. Foto David van Dam

Afgelopen zomer is een 22-jarige Amsterdammer gearresteerd op verdenking van het beramen van een moordaanslag op demissionair premier Mark Rutte (VVD). Yavuz O. moet volgende week woensdag voor de rechtbank in Den Haag verschijnen omdat justitie hem verdenkt van bedreiging, opruiing met terroristisch oogmerk en het beramen van een moordaanslag. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag na berichtgeving door de Volkskrant. O. was actief in het Telegram-kanaal De Bataafse Republiek, waar verschillende complottheorieën rondgingen en dat maandag is gesloten door het OM.

Lees ook: De NCTV had handen al vol, nu wordt de premier extra beveiligd

Op de Telegram-kanalen circuleerden complottheorieën over onder meer netwerken van pedofiele satanisten die in Bodegraven kinderen zouden hebben vermoord. Ook gingen er bedreigingen rond tegen verschillende bestuurders, onder wie Rutte, de burgemeester van Bodegraven en RIVM-directeur Jaap van Dissel. Volgens de tenlastelegging schreef O. in de groeps-chat dat hij op zoek was naar wapens en schutters. Ook suggereerde hij een aanslag op Rutte vanuit een auto. „Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar”, schreef hij onder meer in december vorig jaar. Een klein halfjaar later voorspelde hij dat er een „burgeroorlog” zou komen.

O. spoorde daarnaast andere groepsgebruikers aan „het parlement te bestormen” en „met dodelijk geweld die zooi op [te] ruimen”. Even later schreef hij in het groepskanaal op zoek te zijn naar „strijders”. „Serieuze mensen die dat willen doen. Die het zat zijn en hun vrijheid eisen.” O. stelde niet op zoek te zijn naar „demonstranten” maar naar „revolutionairen”. Justitie verdenkt hem van het voorbereiden van een aanslag op meerdere politici, onder wie Rutte.

Meer bedreigingen

De afgelopen maanden zijn vaker verdachten aangehouden en vervolgd na het bedreigen van politici en wetenschappers. Eind september zijn in Eindhoven negen terreurverdachten gearresteerd vanwege het mogelijk voorbereiden van een aanslag op Rutte, Wilders en FVD-leider Thierry Baudet. Eerder werd al bekend dat de beveiliging van premier Rutte is opgevoerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ook PVV-leider Geert Wilders krijgt al jaren intensieve beveiliging vanwege bedreigingen.

Lees ook: Kaag spreekt tijdens proces tegen bedreiger

Dinsdag stond de 43-jarige Erik van Z. terecht vanwege het bedreigen van D66-leider Sigrid Kaag. Van Z. had eerder doodsbedreigingen aan het adres van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gemunt. Kaag sprak in de rechtszaal tot de verdachte en vertelde dat ze sinds ze actief is als politicus in Nederland in toenemende mate bedreigingen ontvangt. Ze stelde dat de intimiderende berichten enorme gevolgen hebben voor haar en haar gezin.

De afgelopen jaren is het aantal bedreigingen van politici gestegen: in 2016 werden er 239 geregistreerd, terwijl dat er in 2019 bijna 400 waren. De cijfers van 2020 zijn nog niet bekend. Het demissionaire kabinet trekt het komende jaar tientallen miljoenen extra uit voor het bewaken van bewindslieden.