Huisartsen kampen met hoge werkdruk door inhaalzorg en personeelstekorten

Foto Westend61 GmbH

Driekwart van de Nederlandse huisartsen kampt met een te hoge werkdruk, die met name wordt veroorzaakt door inhaalzorg en personeelstekorten. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder 1.150 huisartsen.

Volgens de vereniging leveren huisartsen op dit moment meer zorg dan voor de coronapandemie. „Veel huisartsen lopen op hun tandvlees”, aldus LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld. Omdat zorg moet worden ingehaald denken huisartsen dat ze het de komende maanden alleen maar drukker krijgen. Daarnaast zijn er te weinig waarnemend huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners, waardoor het lastig is om de bezetting van praktijken rond te krijgen.

Ook de bijdrage van de huisartsen aan de vaccinatiecampagne heeft „enorm veel gevraagd van de huisartsen en hun team” en de LHV benadrukt dan ook dat huisartsen bij eventuele nieuwe grootschalige vaccinatiecampagnes geen rol meer zouden hoeven spelen. „Dat kunnen we met een gerust hart aan de GGD overlaten”, aldus Van ’t Veld.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: De Jonge: ‘economisch belemmerende’ restricties verdwijnen eerder dan coronapas