GeorgiË

Zorgen over Saakasjvili’s hongerstaking

Artsen maken zich zorgen over de gezondheid van de gevangen oud-president en oppositiepoliticus Micheïl Saakasjvili. Tijdens lokale verkiezingen begin oktober keerde Saakasjvili plotseling terug naar Georgië, waar hij direct gevangen werd genomen. Dit wegens een langlopende verdenking van machtsmisbruik tijdens zijn presidentschap tussen 2004 en 2012, waarvoor hij in 2018 bij verstek tot zes jaar werd veroordeeld.

In de cel ging Saakasjvili in hongerstaking. Volgens zijn advocaten zou hij de afgelopen week al 12 kilo zijn verloren. Saakasjvili’s persoonlijke arts Nikoloz Kipsjidze eist daarom een ziekenhuisopname, meldden verschillende media deze week. Saakasjvili zou lijden aan een erfelijke bloedziekte en een hongerstaking zou hem fataal kunnen worden. Volgens zijn advocaten zou de politicus er moreel echter goed aan toe zijn en zelf niet denken aan een opname. Maandag sprak Saakasjvili [via zijn advocaten] zijn aanhangers toe. Hij drong er bij hen op aan zich te concentreren op de voorbereiding van de tweede verkiezingsronde, die eind van de maand wordt gehouden.

Saakasjvili was de de afgelopen jaren actief in de Oekraïense politiek en leidde van daaruit zijn politieke partij UNM in Georgië, die strijdt tegen regeringspartij Georgische Droom. De Georgische premier Irakli Garibasjvili beschuldigde hem maandag van politiek spel. „Ik zeg jullie dat dit circus, deze show die we al dagen moeten aanzien, slechts één doel dient: mensen doen geloven dat de gevangene Saakasjvili ernstig ziek is.” De gevangenisautoriteiten lieten weten dat de gezondheid van Saakasjvili nauwkeurig in de gaten wordt gehouden. (NRC)