Meerdere doden door aanval met pijl en boog in Noorwegen

Noorwegen In de Noorse plaats Kongsberg zouden mensen op straat met pijl en boog zijn aangevallen. De politie heeft één verdachte aangehouden.
De politie doet onderzoek in het centrum van Kongsberg na een aanval met pijl en boog.
De politie doet onderzoek in het centrum van Kongsberg na een aanval met pijl en boog. Foto Håkon Mosvold Larsen/AFP

In de Noorse plaats Kongsberg zijn woensdagavond meerdere doden en gewonden gevallen bij een aanval uitgevoerd met een pijl en boog. Dat heeft de Noorse politie tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De politie zegt een 37-jarige Deen te hebben opgepakt voor de aanval en niet naar andere verdachten te zoeken.

Volgens Noorse media zouden zeker vijf mensen om het leven zijn gekomen bij de aanval. Twee mensen zijn ernstig gewond geraakt. Eén van de slachtoffers zou een agent zijn die in zijn rug werd geraakt, aldus Noorse media. Hij was op dat moment niet aan het werk.

De politie zou tussen 18.00 uur en 18.30 uur melding hebben gekregen van het incident. Over het motief van de dader is niks bekend, de politie onderzoekt of het om een terroristische aanslag gaat. Omwonenden zouden door hulpverleners gevraagd zijn binnen te blijven.

Bewapend

De politie doet woensdagavond onderzoek op verschillende plekken in het centrum van Kongsberg. „De man die deze daad heeft gepleegd is door de politie gearresteerd en volgens onze informatie is er maar één persoon bij betrokken”, aldus lokale politiefunctionaris Oyvind Aas.

Naar aanleiding van het incident heeft de Noorse politie besloten agenten, die gewoonlijk geen wapens bij zich dragen tijdens hun diensten, toch te bewapenen. Mogelijk zijn ze bang voor kopieergedrag van anderen. Kongsberg ligt zo’n 80 kilometer ten westen van de Noorse hoofdstad Oslo en telt ongeveer 26.000 inwoners.

In een eerste reactie heeft de Noorse premier Erna Solberg de aanval „afschuwelijk” genoemd. „Ik begrijp dat veel mensen bang zijn, maar het is belangrijk te benadrukken dat de politie het nu onder controle heeft”, zei ze op een ingelaste persconferentie.