De Jonge: ‘economisch belemmerende’ restricties verdwijnen eerder dan coronapas

De Jonge gaat begin november opnieuw naar de coronaregels kijken.
De Jonge gaat begin november opnieuw naar de coronaregels kijken. Foto Bart Maat/ANP

Restricties zoals capaciteitsbezetting op 75 procent voor publieksevenementen en een sluitingstijd voor de horeca zullen eerder sneuvelen dan de coronapas. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdagavond gezegd in het praatprogramma Op1. De Jonge noemde maatregelen voor publieksbegrenzing en de nachtsluiting „economisch belemmerend”. De coronapas is in ogen van de minister „hooguit vervelend”. „Je moet eerst afscheid nemen van de maatregelen die daadwerkelijk economisch beperkend zijn.”

Lees ook dit opiniestuk: Coronapas is gerechtvaardigd, het zijn vooral de ongevaccineerden die elkaar besmetten

Over de weerstand tegen de coronapas zegt De Jonge dat de tegenstanders de groep vormen „om wie we het nu juist moeten doen”. „We hebben die coronapas om ervoor te zorgen dat gevaccineerden en ongevaccineerden weer samen kunnen komen.” Volgens de minister zijn de besmettingscijfers het hoogst in gebieden waar de vaccinatiegraad laag is.

De Jonge stelde niet te weten hoe lang de coronapas — die aangeeft of iemand is gevaccineerd, recent hersteld van Covid-19 of negatief is getest — van kracht blijft in Nederland. Hij verwacht op korte termijn geen beleidsveranderingen; het demissionaire kabinet gaat begin november opnieuw naar de maatregelen kijken na een OMT-advies. De huidige stijging van de ziekenhuiscijfers en aantal besmettingen zijn volgens De Jonge „conform de lijn der verwachtingen”.

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Twee van de vijf Nederlandse bedrijven maakten gebruik van coronasteun