Coolblue stelt beursgang ‘tot nader order’ uit

Beursgang Topman Pieter Zwart denkt dat het huidige klimaat op de financiële markten investeerders afschrikt. Eerder deze maand maakte Coolblue bekend naar de beurs te gaan.
Een bezorger van Coolblue.
Een bezorger van Coolblue. Foto Alexander Schippers/ANP

Webwinkel Coolblue stelt de beursgang van het bedrijf „tot nader order” uit. Dat meldt topman Pieter Zwart woensdag in een korte videoboodschap op Twitter. „De huidige onzekerheid op de financiële markten schrikt potentiële investeerders af”, zegt Zwart. Nog geen twee weken geleden maakte Coolblue bekend naar de beurs te gaan.

„Met name als het gaat om nieuwe beursgangen in de e-commerce”, is volgens Zwart het klimaat op de beurs niet goed. De topman laat verder weten „het volste vertrouwen” te hebben dat zijn bedrijf „op de juiste koers” zit. Hij bedankt in de videoboodschap zijn medewerkers voor alle voorbereidingen voor de beursgang.

Coolblue is voor bijna 49 procent in handen van investeerder HAL, dat eveneens in een verklaring laat weten dat de beursgang van de webwinkel door „tegenvallende marktomstandigheden” wordt uitgesteld. Topman Zwart heeft ongeveer de helft van de aandelen Coolblue in bezit.

Het doel van de beursgang was om 150 miljoen euro op te halen. Hiervoor wilde Coolblue nieuwe aandelen uitgeven en bestaande aandeelhouders tussen de 20 en 30 procent van hun stukken verkopen. Coolblue wilde het op te halen geld gaan gebruiken om meer fysieke winkels te openen in België en Nederland, en de activiteiten in Duitsland uit te breiden.

Personeelstekort

Het Financieele Dagblad schreef vorige week dat de zaken er bij de webwinkel voor het beursdebuut niet rooskleurig voor stonden. Uit niet-publieke rapporten die het FD heeft ingezien zou blijken dat het bedrijf kampt met een tekort aan bezorgers en het bedrijf te weinig personeel heeft in het distributiecentrum in Tilburg, waardoor de winst de afgelopen maanden hard is gedaald.

Daar kwam bij dat de koersen van de Britse e-commercebedrijven Asos en The Hut Group (THG) dinsdag onderuitgingen na het presenteren van tegenvallende cijfers. De koers van THG, een grote online mode-verkoper die vorig jaar september in Londen naar de beurs ging, kelderde met maarliefst 33 procent. Dinsdag maakte online modegigant Asos bekend dat topman Nick Beighton opstapt, nadat het bedrijf een winstwaarschuwing af gaf vanwege stijgende kosten.

Coolblue werd in 1999 opgericht door Pieter Zwart, Paul de Jong en Bart Kuijpers en is vooral groot in de verkoop van consumentenelektronica in Nederland en België. Het bedrijf profiteerde fors van de coronacrisis en zette in 2020 2 miljard euro om, een toename van 34 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Coolblue, dat naar verluidt mikt op een beurswaarde van 3 tot maximaal 6 miljard euro, had een van de grootste Nederlandse beursgangen van het jaar moeten worden.

Coolblue-topman Pieter Zwart wil geen verder commentaar geven, laat hij weten via Whatsapp. „Ik ben vandaag even heel erg druk.”

Lees ook: Coolblue-oprichter Zwart: ‘Na de beursgang blijf ik de grootste aandeelhouder’