AD-verslaggever en persfotograaf opgepakt tijdens protest Extinction Rebellion

Demonstratie Journalist Hans Nijenhuis zat in een auto met een groep activisten en werd samen met hen gearresteerd. Na twee uur op het bureau werd hij vrijgelaten.
Met zijn handen vastgebonden in tiewraps werd verslaggever Hans Nijenhuis woensdag meegenomen naar het politiebureau.
Met zijn handen vastgebonden in tiewraps werd verslaggever Hans Nijenhuis woensdag meegenomen naar het politiebureau. Foto Rene Hendriks/Regio15

AD-journalist en oud-hoofdredacteur Hans Nijenhuis is woensdagochtend opgepakt tijdens een protest van klimaatactivistengroep Extinction Rebellion in Den Haag, meldt de krant. De verslaggever was voor een artikel op pad met de groep activisten, die meerdere wegen wilden blokkeren in Den Haag. Ook persfotograaf Marco de Swart is woensdag opgepakt.

Extinction Rebellion houdt deze week meerdere acties. Vandaag was de groep actievoerders van plan om rond 11.15 uur de Utrechtsebaan in Den Haag te blokkeren, maar de groep werd onderweg staande gehouden door de politie. Omdat Nijenhuis (eerder hoofdredacteur van nrc.next) en De Swart in de auto zaten bij vermoedelijke demonstranten, werden ze samen met hen aangehouden, zegt een politiewoordvoerder.

Beide journalisten lieten bij de aanhouding hun perskaart zien, maar ze werden toch meegenomen naar het politiebureau, met hun handen vastgebonden in tiewraps. „We wilden zeker weten dat ze journalisten zijn en geen demonstranten”, aldus de woordvoerder. Toen de politie dat had vastgesteld, zo’n twee uur later, werden de mannen vrijgelaten.

Maandagmiddag werd ook Volkskrant-journalist Mac van Dinther tijdens een protest van Extinction Rebellion door de politie opgepakt, vanwege „belemmering en belediging van agenten”, zei de politie toen. Hij zat vier uur lang vast. Aan het begin van de avond kwam de journalist weer vrij. Hij werd verdacht van het beledigen van een politieagent, maar het Openbaar Ministerie heeft besloten om niet tot vervolging overgegaan, schreef de Volkskrant.