Verenigde Staten

Bewijs voor het vroegste gebruik van tabak ontdekt in de staat Utah

Wetenschappers hebben voor zover bekend het vroegste gebruik van tabak ontdekt, in de Amerikaanse staat Utah. Ze vonden het bewijs voor de „mijlpaal in de menselijke cultuur” in de overblijfselen van een stookplaats, gemaakt door bewoners van het Noord-Amerikaanse binnenland ongeveer 12.300 jaar geleden. De onderzoekers zagen vier verkoolde zaden van een tabaksplant, samen met stenen werktuigen en eendenbotten die waren overgebleven van maaltijden. Ze geloven dat de nomadische jager-verzamelaars op deze plek in Utah de tabak hebben gerookt of misschien op proppen tabaksplantvezel hebben gezogen. Het vroegst gedocumenteerde gebruik van tabak tot nu had betrekking op nicotineresten die werden gevonden in een rookpijp van 3300 jaar oud. (ANP)