In beeld

Van horrorspinnen tot zwemmende ijsberen: de mooiste natuurfoto’s van 2021

Natuurfotografie Jaarlijks reikt het Natural History Museum uit Londen de Wildlife Photographer of the Year-prijzen uit voor de allermooiste natuurfoto's. De beelden nemen je mee naar alle uithoeken van de wereld, van koraalriffen in Australië tot aan sneeuwvlaktes in Spitsbergen. De Franse fotograaf en marien bioloog Laurent Ballesta wint dit jaar uit ruim vijftigduizend inzendingen, met zijn foto van paaiende camouflagetandbaarzen.
Dé natuurfotograaf van het jaar is de Franse onderwaterfotograaf en marien bioloog Laurent Ballesta. Ballesta is ook diepwaterduiker en leidt diepzee-expedities. Enerzijds om onderzoek te doen, maar ook om dit soort prachtige foto's te maken. Hier legt hij camouflagetandbaarzen vast in een wolk van hun eitjes en sperma. Jaarlijks komen in juli zo'n 20.000 vissen samen om hun kuit te schieten in de buurt van Fakarava (een ringvormig koraaleiland in de Stille Oceaan). Ballesta komt er al vijf jaar op dat moment om de mooiste foto's te maken.
Foto Laurent Ballesta / Wildlife Photographer of the Year
Een grizzlybeer poseert voor de overblijfselen van een hert in Montana, Verenigde Staten. Dit was de laatste foto van deze camera-opstelling van Zack Clothier: toen hij terugkeerde was de opstelling vernietigd. Het was het hem vast waard, deze foto is namelijk winnend in de categorie Dieren in hun leefomgeving.
Foto Zack Clothier / Wildlife Photographer of the Year
Twee raven maken elkaar het hof, te midden van de Canadese sneeuw. De vogels verwennen elkaar met cadeaus als mos, takjes en kleine steentjes. Deze foto wint de prijs voor het vastleggen van vogelgedrag.
Foto Shane Kalyn / Wildlife Photographer of the Year
Twee spitsbergenrendieren strijden om de leiderspositie van een harem. De Italiaanse fotograaf Stefano Unterthiner volgde de rendieren tot de linker het gevecht won en zijn rivaal verjoeg. Voor het vastleggen van deze strijd ontvangt Unterthiner de prijs voor het vastleggen van zoogdiergedrag.
Foto Stefano Unterthiner / Wildlife Photographer of the Year
De bijna veertig jaar oude berggorilla Kibande sluit zijn ogen in de regen. De berggorilla leeft op hoogtes boven de 1.400 meter in het Afrikaanse Virungagebergte. Ze worden met uitsterven bedreigd, er leven naar schatting nog maar duizend berggorilla's. Majed Ali legde deze gorilla vast in Oeganda, hij won er de portretprijs mee.
Foto Majed Ali / Wildlife Photographer of the Year
Deze foto van de Australische Adam Oswell wint de prijs voor fotojournalistiek. Oswell was geschokt door deze vorm van olifantentoerisme in Azië. Aziatische dierentuinen verkopen deze olifantenshows als leerzaam voor zowel het publiek als de olifant, maar dierenwelzijnsorganisaties zijn er tegen omdat het de olifanten onnatuurlijk gedrag laat vertonen. In Thailand leven er nu meer olifanten in gevangenschap dan in het wild.
Foto Adam Oswell / Wildlife Photographer of the Year
De oeverspin (dolomedes scriptus) spint een eierzak, een cocon om haar eieren te beschermen. Fotograaf Gil Wizen wist dat hij afstand moest houden van de spin. Tijdens het leggen van eieren zijn spinnen namelijk enorm gevoelig voor stress, dat kan problemen veroorzaken bij de embryo-ontwikkeling in de eieren. Deze foto legt dit jaar het beste het gedrag van ongewervelden vast.
Foto Gil Wizen / Wildlife Photographer of the Year
Inspiratie voor een horrorfilm, deze foto. Gil Wizen ontdekte deze giftige - een beet kan voor mensen dodelijk zijn - Braziliaanse zwerfspin met duizenden jongen onder zijn bed in Ecuador. In plaats van in paniek te raken, bleef hij kalm en fotografeerde de spin. Daarna verplaatste hij de spin de kamer uit. Dit heldhaftige gedrag levert Wizen de prijs op voor fotografie van dieren in de stad.
Foto Gil Wizen / Wildlife Photographer of the Year
Jonge chimpansees worden verzorgd door Itsazo Velez, de directrice van het Lwiro Primate Rehabilitation Center in Congo. Het centrum verzorgt primaten die wees werden als gevolg van stroperij. Deze foto van Brent Stirton wint de prijs voor verhalende fotojournalistiek.
Foto Brent Stirton / Wildlife Photographer of the Year
Twee ribbensalamanders zoeken toenadering in een ondergelopen bos in Portugal. Dit meer ontstaat alleen als het 's winters zo hard regent dat ondergrondse rivieren overstromen. Als de ribbensalamander wordt aangevallen zal hij zich zo oprollen dat zijn puntige ribben zijn eigen huid en gifklieren doorboren en naar buiten gaan staan. Zo ontstaat er een giflaagje op deze ribben, waardoor hij zich kan beschermen tegen vijanden. João Rodrigues maakt hiermee de beste foto van amfibie- en reptielengedrag.
Foto João Rodrigues / Wildlife Photographer of the Year
De reflectie van een snorkelaar bij het Lord Howe Island-koraalrif (Australië). Dit is 's wereld meest zuidelijke koraalrif. Er leven meer dan 318 verschillende algensoorten. Dit beeld wint de prijs voor beste plantenfoto.
Foto Justin Gilligan / Wildlife Photographer of the Year
Een taigagaai vliegt naar de top van een besneeuwde spar om zijn voedsel veilig op te slaan. De zeventienjarige Lasse Kurkela deze vogel met een op afstand bestuurbare camera vast in Finland. Hij wint de prijs voor beste fotograaf met een leeftijd tussen de 15 en 17 jaar.
Foto Lasse Kurkela / Wildlife Photographer of the Year
Twee ijsberen koelen af in het water van de Hudsonbaai in Canada. In de winter leven de ijsberen op zee-ijs, maar in de zomers komen ze aan land. Dan leven ze van de vetreserves die ze in de winter hebben opgedaan. In de zomermaanden zijn de ijsberen socialer, zoals te zien op deze foto, doordat ze dan minder voedsel nodig hebben. Deze foto is onderdeel van Martin Gregus' prijswinnende portfolio. Voor deze reeks spendeerde hij drie weken op een boot in de Hudsonbaai om ijsberen te fotograferen.
Foto Martin Gregus / Wildlife Photographer of the Year
Een orpheusspotvogel zingt op een veld zonnebloemen. De Spaanse Andrés Luis Dominguez Blanco is pas 11 jaar oud en wint de categorie voor kinderen tussen de 11 en 14 jaar oud.
Foto Andrés Luis Dominguez Blanco / Wildlife Photographer of the Year
Vidyun R Hebbar (10 jaar oud) is de beste jonge natuurfotograaf van 2021! Hier legt hij een spin vast met op de achtergrond het prachtige kleurenpalet van een voorbijgaande tuktuk in zijn woonplaats Bengalaru in India. Hebbar gaat al sinds hij drie jaar oud is met zijn vader mee op pad om foto's te maken. Zijn vader is ook fotograaf en eerder winnaar bij deze fotografieprijzen. Hebbar houdt naast van spinnen ook van Lego en Hot Wheels-auto's.
Foto Vidyun R Hebbar / Wildlife Photographer of the Year
Een man vervangt een lamp van zijn installatie om sprinkhanen te lokken. De insecten worden aangetrokken door het licht en de warmte van de halogeenlampen. De Nederlandse Jasper Doest werd genomineerd in de categorie verhalende fotojournalistiek, voor het vastleggen van de oogst van sabelsprinkhanen in Oeganda. De insecten worden beschouwd als een delicatesse in oost en zuidelijk Afrika.
Foto Jasper Doest / Wildlife Photographer of the Year
De Nederlands-Canadese fotografe Celine Chien legt het treurige bestaan van in gevangenschap gehouden orang-oetans vast. De foto is genomineerd in de categorie fotojournalistiek.
Foto Celina Chien / Wildlife Photographer of the Year