Kerk Staphorst beperkt aantal bezoekers vanwege hoge aantal besmettingen

Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst.
Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst. Foto Vincent Jannink/ANP

Een van de grootste kerken van Nederland, de Hersteld Hervormde Kerk in de Overijsselse plaats Staphorst, laat bij kerkdiensten op zondagen voorlopig minder bezoekers toe. Aanleiding is het oplopend aantal positieve coronatests in de gemeente. Dat zegt ouderling Jan Talen dinsdag tegen persbureau ANP en de regionale krant de Stentor.

Vanaf komend weekend worden bij diensten niet meer alle kerkbanken gebruikt. Hoeveel kerkgangers in totaal zullen worden toegelaten, is niet bekend. Verder blijven bestaande regels in stand, waarbij bezoekers afstand van elkaar moeten houden en een zitplaats toegewezen krijgen.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kregen vijftig inwoners van Staphorst een positieve coronatestuitslag, volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarmee was de overwegend gereformeerde gemeente afgelopen etmaal naar verhouding de grootste coronabrandhaard van het land. Ongeveer de helft van de inwoners van Staphorst is niet gevaccineerd, terwijl de landelijke vaccinatiegraad 82 procent is.

Ruim tweeduizend zitplaatsen
De Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst is qua capaciteit een van de grootste kerken van het land. Het gebouw telt zo’n 2.300 zitplaatsen. Ouderling Talen zegt tegen ANP mee te leven met alle mensen die ziek zijn en dat de kerk er alles aan doet om coronabesmettingen te voorkomen. „Ook de afgelopen tijd kwam al niet iedereen naar de diensten. We hadden afgeschaald vanwege het aanzienlijke aantal besmettingen.”

Ook andere plaatsen in de zogeheten Biblebelt telden tussen maandagochtend en dinsdagochtend relatief veel positieve tests, zoals Neder-Betuwe (40), Ede (38), Barneveld (28) en Hoeksche Waard (23).

Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: OMT: prognoses coronasituatie voor herfst en winter slechter dan verwacht